PADI Duikschool in Nederland

PADI Duikschool in Nederland, hoe kies ik wat bij mij past.

PADI Duikschool in Nederland, kies de duikschool die bij jou past.

Of je start met duiken of je wilt je verder ontwikkelen, haal je het beste uit jezelf als je je op jouw plek voelt. Duiken is een leuke en gezellige bezigheid en je wilt er graag mee verder. Dus hoe kies je een PADI duikschool in Nederland die bij jou past?

Wat een PADI duikschool is

PADI is de grootste trainingsorganisatie voor duiken in de wereld. Jaarlijk doen er duizenden duikers beginnerscursussen en vervolg cursussen via het PADI systeem.

Deze cursussen worden aangeboden door lokale duikscholen. In de hele wereld zal je PADI duikcentra tegen komen. Zeker ook in Nederland. 

Een PADI duikcentrum of duikresort voldoet aan de hoge eisen van PADI. Zo weet je dat de cursussen serieus worden aangeboden. Bovendien kan je zo met een gerust hart jouw cursus starten.

De levels van PADI

Iedere duikschool heeft een bepaalde status. Deze status wordt toegekend als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Afhankelijk van deze status mag je op verschillende niveau's les geven.

 • Resort of Duikcentrum
 • 5* Duikcentrum
 • 5* Instructor Development Center
 • Career Development Center

Hoe hoger de status van de PADI duikschool in Nederland, hoe meer cursussen er mogen worden gegeven.

Zo mag een PADI 5* Center opleiden tot en met Assistent Instructeur. Dat mag bijvoorbeeld op een Resort of Duikcentrum niet. 

IDC Center en instructeur worden

Zodra een duikschool de status van 5* IDC Center krijgt mag er op de duikschool ook de Instructor Development Course worden gegeven. Dit noem je ookwel de PADI IDC. Hierbij moet de duikschool de beschikking hebben over een PADI Course Director.

Een heel mooi predicaat, waar je aan veel eisen moet voldoen om deze te krijgen. 

PADI Career Development Center

De hoogste rating van een duikschool is het predicaat van Career Development Center (CDC center). Dit is een duikschool die naast de vereisten van IDC center zich nog verder inzet in het geven van PADI professionele opleidingen. 

Om dit te worden moet je niet over één maar over twee PADI Course Directors beschikken. Er is maar één PADI Duikschool in Nederland die dit predicaat heeft. En dat zijn wij van Scuba Connection.

Bovendien moet een PADI CDC elk jaar opnieuw aan de vereisten voldoen. Dit in tegenstelling tot de andere levels van duikscholen. Hiermee ligt de lat voor de duikschool extreem hoog.

Welke PADI Duikschool in Nederland past bij mij?

Wat heel belangrijk is, is dat jij je er prettig voelt. Je gaat immers een cursus doen waarbij je wat wilt leren, maar ook een leuke tijd witl hebben. 

Daarom is het van belang dat JIJ je er prettig voelt. Het is daarom ook belangrijk verder te kijken naar een PADI duikschool in Nederland, dan alleen in jouw directe omgeving.

Waar je op let:

 • Welke cursussen worden er allemaal gegeven
 • Hoe is de communicatie met de duikschool
 • Worden de cursussen flexibel gegeven
 • Zijn de duikmaterialen in goede conditie
 • Past de instructeur bij jouw persoon
 • Hoe groot zijn de groepen waarin je les krijgt
 • Gebruikt de duikschool moderne materialen (zoals PADI eLearning)

Prijs is niet doorslaggevend

Bij de PADI duikscholen in Nederland lopen de prijzen voor de PADI duikcursussen behoorlijk uit een. Dat kan zijn doordat de duikschool hobby matig wordt gevoerd en daardoor goedkoper is. 

Wanneer je een cursus gaat boeken kijk ook vooral wat er allemaal bij de prijs is inbegrepen. Vaak wordt er goedkoop met de cursus geadverteerd, maar komen er allerlei extra kosten bij.

Waar nog meer op letten

Ervaring binnen een PADI duikschool in Nederland is natuurlijk belangrijk. Kunnen ze je ook helpen met connecties in het buitenland. 

Kan je er tevens terecht voor jouw eigen duikmaterialen en het aanschaffen van nieuwe materialen. 

Je wilt een klik hebben met jouw instructeur of juist jouw instructrice. Daarom is het belangrijk ook kennis te maken met jouw duikinstructeur. Is dat niet het geval, dan zal je minder plezier beleven aan jouw duikcursus.

Extra aandacht

Natuurlijk kan het voorkomen dat je extra aandacht nodig hebt om jouw duikdoel te bereiken. Daarom is het belangrijk vooraf te weten hoe de PADI duikschool in Nederland daar mee omgaat. 

Worden er meteen extra kosten in rekening gebracht? Dan ben ik bang dat je dat niet lekker gaat zitten. Je wilt de aandacht die je verdiend, zonder daar meteen voor te hoeven betalen.

Tenminste, zo gaan wij er mee om. Ons doel is dat je jouw einddoel haalt en mocht dat wat extra tijd of inspanning kosten, dan verdien jij dat en rekenen we daar niet extra voor.

Stap in de auto

Om fijn aan de slag te gaan met jouw Open Water Diver of PADI vervolgcursus, loont het de moeite om in de auto te stappen en iets verder weg te gaan duiken. 

Het gaat er namelijk om dat je een leuke tijd hebt. Dan is die reisafstand echt wel de moeite. Al kost het even tijd, de beloning is dat je het ècht naar je zin hebt.

Samenvatting hoe kies ik mijn PADI duikschool in Nederland

Kies een PADI duikschool in Nederland die bij jou past en waar jij je fijn voelt. Zo haal je meer plezier uit jouw PADI duikcursus.

Kijk meteen naar het hele cursuspallet wat de duikschool aanbied. Zo weet je dat je meteen door kunt pakken met jouw volgende cursus, zonder weer een andere duikschool te vinden.

Houd contact met jouw instructeur, zodat je weet wanneer je je volgende stap kunt gaan maken. 

Kijk verder dan jouw eigen regio, want er zijn ook andere duikscholen, wellicht wat verder weg, die beter voldoen aan wat jij graag ziet als je begint met duiken of meer wilt leren.

Reactie plaatsen