Hoeveel duiken kan je maken op een dag

Hoeveel duiken kan je maken op een dag?

Hoeveel duiken kan je maken op een dag?

Yihaa! Eindelijk op duikvakantie. Nu gaan je het er van nemen en heerlijk duiken maken! Want je hebt er nu de tijd voor. Maar, hoeveel duiken kan je maken op een dag? Dat is wel handig om te weten om jouw hele vakantie te gaan duiken.

Plannen en rekenen

In jouw PADI Open Water Diver cursus heb je geleerd dat je jouw duiken moet plannen over de dag heen. Dat klopt zeker. Je wilt natuurlijk optimaal genieten van jouw duiktrip.

Wanneer je geen gebruik maakt van de duiktabel, dan gebruik jij zeker een duikcomputer. Het fijne van een duikcomputer is dat deze jouw hele duikdag met je mee rekent.

Jouw computer houdt rekening met jouw diepte, tijd en ook met de oppervlakte interval tussen de duiken. Zo rekent deze digitale vriend alles voor je uit en geeft jouw onderwater altijd de meest accurate informatie over jouw geen decompressie limieten.

OK, mooi zo'n computer! Maar hoeveel duiken op één dag kan ik dan veilig maken?

Juist, ja.... wellicht is het nog een beetje vaag. Er zijn ook heel veel variabelen waar je rekening mee moet houden. Je kunt veilig een groot aantal duiken maken. Zolang je binnen de geen decompressie limiet blijft, is de kans op decompressieziekte klein.

Er zijn een aantal basisregels waar je je aan kunt houden zodat jij veilig jouw duikdag doorkomt en de volgende dag weer aan de slag kunt gaan.

Een aantal basisregels om je aan te houden

 • Duik conservatief en blijf binnen de geen decompressie limiet
 • Maak jouw diepste duik eerst
 • Zorg dat jouw oppevlakte-interval mimimaal 1 uur is tussen de duiken
 • Zorg voor voldoende rust tussen de duiken in
 • Drink voldoende water (minimaal 3 liter over de dag)
 • Niet teveel alcohol drinken in de avond
 • Vermijdt (teveel) koffie drinken
 • Duik met Nitrox om jouw stikstof opname te verkleinen
 • stel jouw duikcomputer conservatief in
 • Sla een duik over als je merkt dat je te moe bent

Twee, drie, vier of vijf keer het water in

Dit aantal keer het water in, is allemaal geen probleem. Als jij je houdt aan de tips hierboven, kan je makkelijk een groot aantal dives maken op één dag. Neem vooral jezelf goed in acht. Sla een duik over als je een borrel teveel op hebt gehad of je voelt dat je vermoeid raakt.

Je kunt dan beter de volgende keer weer fris en fruitig meegaan met de duik. Een goede duikcomputer is essentieel wanneer je zo'n intensieve duikweek voor de boeg hebt.

Diepte en tijd

Natuurlijk wil je het maximale uit jouw duikweek halen. Zeker als je op een live aboard of duikvakantie bent. In het geval van verzadiging door stikstof moet je rekeningen houden met het volgende:

 • diepe en kortere duiken verzadigen jouw snelle weefsels
 • ondiepe en lange sessie verzadigen jouw trage weefsels

In het eerste geval ben je dus snel verzadigd, maar de stikstof wast ook weer snel uit. In het tweede geval duurt de verzadiging langer. Je maakt dus een langere duik. Maar het ontgassen duurt ook weer iets langer.

Conclusie hoeveel duiken mag ik maken op een dag

Je kunt ècht wel een 4 tot 5 duikjes maken op een dag. De belangrijkste tips heb je hierboven al gelezen. Wanneer je je daar aan houdt en jouw duikcomputer goed volgt, dan is het veilig om meerdere duiken op een dag te maken.

Zorg ervoor dat de informatie in jouw computer goed is en stel deze wat conservatiever in. Dan kan jij optimaal genieten van jouw duiktrip.

Reactie plaatsen