Technisch duiken, wat is de definitie?
Je ziet het steeds meer, duikers die de stap maken van recreatief naar technisch duiken. Tec duiken is een andere tak van sport en vraagt training en dicipline. Maar wat is de definitie van techisch duiken?
Tec duiken, een omschrijving
De defititie die wij aan technisch duiken geven is: het duiken voorbij de limieten van recreatief duiken, waarbij meerdere gassen en procedures moeten worden gebruikt.
De sleutelwoorden hier zijn:
- voorbij de limieten van recreatief duiken
- meerdere gassen
- procedures
Wat zijn er nog andere aanvullingen op de defititie van technisch duiken
Overige aanvulling aan op de definitie is dat je in veel gevallen geen direct toegang tot de oppervlakte hebt. Je kunt daarmee niet altijd direct omhoog. De reden hiervoor is dat je wellicht in een "overhead environment" bent. Denk hierbij aan een wrak of een grot.
Bovendien komt het vaak voor dat je een decompressie verplichting hebt. Hierbij moet je dus één of meerdere verplichte stops maken. Deze stops kan je niet vergelijken met een veiligheidsstop. Deze is niet altijd verplicht en is vaak maximaal 3 minuten.
Met technisch duiken kan het zelfs voorkomen dat jouw decompressiestops langer zijn dan de bodemtijd van de duik.
Voorbij de limieten van recreatief duiken
De limieten van recreatief duiken zijn een maximale diepte van 30 meter. Me een absoluut maximum van 40 meter, na het halen van de PADI Diep duik specialty. Vervolgens duik je binnen de nultijd oftewel de geen decompressie limiet.
Bij technisch duiken, ga je voorbij deze limieten.
- Je duikt dieper dan 40 meter
- Voorbij de geen decompressie limiet
Het betekent niet dat elke tec duik dieper dan 40 meter en/of met decompressie verplichting moet zijn. Zodra je gecontroleerd, voorbij de limieten van recreatief duiken gaat, spreek je over een technische duik. Hiervoor zijn training, ervaring en een technische duikset nodig.
Het voorbij de limieten van recreatief duiken gaan zonder de bovenstaande voorwaarden, is dus geen technisch duiken. Dat noem je onverantwoordelijk.
Meerdere gassen
In de PADI Nitrox Specialty leer je meer over verschillende gassen en de samenstelling ervan. Je leert over de voordelen van het gebruik van verrijkte lucht. Zoals een lagere stikstofopname of juist een langere bodemtijd. Tijdens deze specialty leer je om te duiken en om te gaan met NITROX tot een maximum percentage van 40%.
Bij technisch duiken ga je een stap verder. Hier leer je gebruik maken van het meest optimale gas voor de diepte van jouw duik. Om zo het maximale uit jouw duik te kunnen halen.
Bovendien leer je omgaan met een tweede gas, als decompressie gas. Dit is een NITROX mengsel met een hoger percentage zuurstof. Om jouw decompressie optimaal te maken. Door het hogere zuurstof percentage, was je stikstof sneller uit. Tijdens de TEC 40 cursus leer je om te gaan met een decompressiegas tot maximaal 50% zuurstof. De volgende stap de TEC45 cursus leer je omgaan met decogassen tot 100%
Met de voorbereiding en het uitvoeren van de duik maak je een gaswissel naar een hoger mengsel. Ben je verder gevorderd als tec duiker, kan je zelf met 2 decogassen duiken.
Technisch duiken, de procedures
Een duik maken waarbij je aan de voorwaarden van een technische duik voldoet, vereist een uitgebreide plannen. Je moet rekening houden met een groot aantal procedures.
Zo dien je een uitgebreide duikplanning te maken, een gasplanning en een back-up plan. Elk van deze zaken heeft weer zijn eigen procedures. Met jouw team maak je een duik, in technisch duiken noem je dat de missie van de duik.
Een aantal procedures die je hebt in technisch duiken, maar niet in recreatief duiken:
- decompressie schema maken
- de meest ideale gasplanning maken
- een bail-out plan hebben
- de missie bepalen
Er staat altijd één zaak boven alles: ongeacht het doel van de duik, is het het belangrijkste dat ieder teamlid veilig boven water komt.
Hoe jij technisch duiken kunt leren
Voordat je begint met jouw cursus, heb je een aantal voorvereisten. Hier moet je aanvoldoen, voordat je kunt gaan starten.
- minimaal aantal duiken
- voorvereisten aan duikbrevetten
- geldige medische keuring
Vervolgens kan je starten met jouw tec opleiding. Bij Scuba Connection werken wij met het PADI TECREC systeem. Hier is de eerste cursus waar de basis wordt gelegd, de TEC40 cursus.
Is technisch duiken voor iedere duiker?
Al zouden we ons enthousiasme voor technisch duiken met iedereen willen delen, is het niet voor iedereen weggelegd. Je moet bereid zijn om de gevaren en de risico's te accepteren. Bovendien zijn het veeleisende duiken en heb je een volledige technisch duikset nodig. Je kunt ook van duiken genieten, zonder dat je technisch gaat duiken.
Conclusie van de definitie van technisch duiken
Technisch duiken gaat voorbij de de limieten van recreatief duiken. Hiervoor heb je de juiste houding nodig. Maar ook de juiste training en procedures. Daarbij komt dat je moet leren omgaan met een tec duikset. De basiskennis van de duiktheorie breid je uit naar een grotere kennis van gassen, planning, materialen en procedures.
Je duikt in een omgeving waarbij een directe opstijging naar de oppervlakte vaak niet mogelijk is.
Het is een geweldig avontuur en super leerzaam. Je krijgt echt een andere kijk op duiken. Wil je starten bij Scuba Connection met technisch duiken, kijk naar de mogelijkheden van onze technische cursussen.