Hoeveel duiken voor instucteur moet je hebben?

Hoeveel duiken voor instucteur moet je hebben?

Hoeveel duiken voor instructeur moet je hebben?

Wat ontzettend gaaf dat jij je aan het informeren bent om PADI duikinstructeur te worden. Het is een hele leuke reis en de beloning is groot. Maar je hebt natuurlijk altijd een aantal vragen. Eén van dei vragen is: hoeveel duiken moet je hebben voor instructeur?

Ik ga deze vraag voor je beantwoorden. Het wordt een artikel met veel chronologie.

Start met de instructeurscursus

Binnen het PADI systeem wordt je instructeur door het volgen van de PADI IDC. Dit is de Instructor Development Course. Om aan deze cursus deel te nemen moet je voldoen aan een aantal voorvereisten

Voorvereiste voor deelaname aan de PADI IDC:

  • minimaal 18 jaar oud zijn
  • een geldige medische keuring hebben
  • PADI Divemaster zijn (of een vergelijkbaar brevet van een andere organisatie)
  • Minimaal 60 duiken hebben in jouw logboek
  • minimaal 6 maanden een brevet op beginners niveau hebben

Die 60 duiken heb je dan dus al

Daar heb je jouw eerste antwoord. Om mee te mogen doen aan de instructeurscursus heb je een minimum aantal duiken nodig van 60.

Je moet al PADI Divemaster zijn en om dat te worden moet al je al 60 duiken hebben. Zo voldoe je na de Divemaster meteen al aan het minimum aantal duiken om te mogen starten.

Waarom lees ik dan ook over 100 duiken?

Ah, jij hebt goed opgelet! Want 100 duiken is inderdaad ook een marker om duikinstructeur te worden.

Het zit namelijk zo: eerst volg je de PADI Instructor Development Course. Hiervoor heb je een minimum aantal van 60 duiken nodig. Om PADI instructeur te worden, moet je na de cursus deelnemen aan het PADI Instructor Examination.

Om deel te mogen nemen aan het examen, heb je een minimum van 100 duiken nodig.

Wat is het Instructor examen

Het PADI IE is een 2 daags examen waarbij je alles wat je hebt geleerd als aankomend instructeur. In deze 2 dagen wordt jij objectief beoordeeld door een examinator van PADI.

Je leert hier niets nieuws, alleen beoordeeld een ander paar ogen, wat jij hebt geleerd. Wij keuren dus niet ons eigen waar. Maar dit wordt gedaan door iemand die werkt voor PADI.

Nog even in het kort: hoeveel duiken voor instructeur heb je nodig?

OK hier gaan we:

  • Om te starten met de cursus: minimaal 60 duiken
  • Om instructeur-examen te doen: minimaal 100 duiken

Om instructeur te worden moet je ook het examen doen. Voordat jij les kunt gaan geven moet je dan ook 100 duiken in jouw logboek hebben staan.

Uitzondering voor het examen als je bij een PADI CDC center jouw opleidingen doet !

Dan is er altijd nog een uitzondering. Dat kan ook alleen bij uitzonderlijke PADI duikcentra. De hoogste status voor in duikschool in het PADI systeem is een PADI Career Development Center. Hiervan is er maar één in de Benelux.

Wanneer jij jouw opleidingen volgt bij een CDC center, dan heb je voor het examen een bijzondere regeling. Deze opleidingscentra staan bekend voor hun hoge kwaliteit op het gebied van professionele opleidingen. Een Career Development Center is ingericht op het geven van instructeursopleidingen en andere professionele PADI cursussen.

Hoeveel duiken voor instructeur bij een PADI CDC Center

Je hebt net gelezen dat je om te starten minimaal 60 duiken nodig hebt. Deze regel geldt ook voor een CDC center.

Het grote verschil is dat waneer jij bij een PADI CDC center jouw opleiding doet dan mag je al examen doen met 60 duiken in jouw logboek.

Er is wel een "kleine maar". Jij mag examen doen en we gaan er vanuit dat jij slaagt. Zodra jouw aanvraag bij PADI binnen komt, dan wordt deze pas verwerkt en mag je les geven wanneer jij 100 duiken kan overleggen.

Dat ziet er dan zo uit:

  • starten met de IDC: 60 duiken
  • deelname aan het PADI examen: minimaal 60 duiken
  • verwerken van jouw Instructeursbrevet: 100 duiken
Over de schrijver
Olga is de enige vrouwelijke PADI Platinum Course Director van de de Benelux. Haar doel in haar cursussen is iedereen met een lach het water uit laten komen. Als eigenaresse van Scuba Connection, she knows the trick of the trade.
Reactie plaatsen