Hoe lang is een duikkeuring geldig

Hoe lang is een duikkeuring geldig?

Hoe lang is een medische duikkeuring geldig?

Yes, je start met jouw duikcursus!  Maar eerst moeten er wat formulieren worden getekend. Eén van deze formulieren is het PADI medisch formulier. Altijd even spannend om dat formulier in te vullen. Wanneer heb je een keuring nodig en hoe lang is een duikkeuring geldig? We leggen het je uit.

Het duikmedisch formulier

Huidige duik medische formulieren van PADI is een formulier wat geldt voor alle duikorganisaties. het is niet PADi specifiek.

Het gebruik ervan is ook algemeen. Op de eerste pagina staan 10 vragen. Deze kan je dan met JA of NEEN invullen. Alles "NEE" dan is er niet aan de hand en kan je meteen met jouw cursus beginnen.

Bij een "JA" word jij doorgestuurd naar pagina 2 van het formulier. Als je hier een NEE kunt invullen is een keuring niet nodig. Bij een "JA" is een handtekening van een arts nodig om te mogen duiken.

Bij welke cursus moet ik een medisch formulier invullen?

Een medisch formulier is vereist bij elke duikcursus waarbij je het water in gaat. Of dit nu een PADI Open Water Diver cursus is of een PADI Rescue Diver cursus. Dit moet worden ingevuld en ondertekend.

Wanneer is een medische keuring verplicht

Zoals je al hebt kunnen lezen is een duikkeuring nodig wanneer je "JA" op jouw formulier hebt moeten invullen. Ook heb je een duikmedische keuring nodig als je een aandoening hebt die mogelijk het duiken kan belemmeren denk hierbij aan:

  • Actieve astma
  • Longaandoeningen
  • Hartproblemen
  • Rugproblemen

Ik moet me laten keuren, hoe lang is een duikkeuring dan geldig?

OK, spannend genoeg al, je moet een keuring halen bij een arts. De beste manier is om dit te doen bij een arts met verstand van duiken of zelfs een duikmedische arts. 

De keuring die wordt afgegeven varieert van 12 maanden tot 24 maanden. Zo lang is dan jouw duikkeuring geldig. Dit geldt dan voor jezelf en mogelijk ook als jouw duikverzekering hier om vraagt.

Bij een cursus is jouw duikkeuring maximaal 12 maanden geldig"

Bij een cursus: hoelang is een duikkeuring dan geldig?

Hier is het net een beetje anders, want voor deelname aan een PADI duikcursus waarbij je een duikkeuring nodig hebt, geldt dat deze niet ouder mag zijn dan 12 maanden. Ookal is jouw keuring langer geldig dan 12 maanden, dan geldt deze niet voor deelname.

Hoe lang een duikkeuring geldig is hangt er dus vanaf, wat de trainingsorganisatie voorschrijft. Je kunt een keuring krijgen van 24 maanden van jouw arts, maar dan nog is deze niet geldig als er 12 maanden verstreken zijn voor deelname aan een duikcursus.

12 maanden voor professionele opleidingen

Ga je deelnemen aan een PADI professionele cursus? Gefeliciteerd! Let wel dat je voor de PADI Divemaster cursus of de PADI IDC altijd een geldige medische duikkeuring nodig, ookal kan je alle vragen met NEE beantwoorden op het medische formulier.

Samenvatting: hoe lang is een duikkeuring geldig

Hoe lang een duikkeuring geldig is hangt af van de termijn die de keuringsarts op jouw keuring schrijft. Het komt vaker voor dat dit 24 maanden is.

Gebruik je jouw duikkeuring voor deelname aan een duikcursus of een gevorderde duikcursus, dan mag deze niet ouder zijn dan 12 maanden

Reactie plaatsen