Nieuwe PADI TEC programma's zijn uit!
4 min. leestijd

Nieuwe PADI TEC programma's zijn uit!

Nieuwe PADI TEC programma's wat een fantastische ontwikkeling

Onlangs keer ik een verrassend mailtje van PADI: Ik ben de eerste in Nederland die het nieuwe PADI TEC programma mag gaan bekijken. Natuurlijk kan ik mijn geluk niet op, want we zitten er al even op te wachten.

Ondertussen heb ik, als eerste, mijn update gedaan en ik vertel je heel graag wat ik er van vind, maar belangrijker nog hoe jij straks gebruik kan maken van een hele nieuwe ervaring in leren technisch duiken.

Waarom deze update van het nieuwe PADI TEC programma

Ook duiken is onderhevig aan evolutie en dat is maar goed ook. In duiken raast de ontwikkeling stevig door. Hiermee is het van belang dat ook cursussen een update krijgen de ontwikkelingen bij te houden

Technisch duiken is steeds populairder aan het worden. Mede omdat het ook bereikbaarder wordt voor meer duikers. Ook duikers evolueren mee met de ontwikkelingen

Ik vind dat een goede zaak. Want hoe belangrijk is het om je te blijven ontwikkelen. Het is starten met het nieuwe PADI TEC programma, biedt jou mogelijkheden om jouw kennis te vergroten.

Deze kennis en vaardigheden kan je inzetten zoals jij dat zelf wilt. Door een technische duikcursus te volgen:

  • vergroot je jouw algemene duikkennis
  • krijg je meer inzicht in planning en procedures
  • kan jij diepere en langere duiken maken voorbij de recreatieve limieten
  • maak je kennis met het gebruik van een technische duikuitrusting

De theorie grondig vernieuwd

Het eerste wat opvalt is dat de theorie van de PADI TECREC cursussen volledig is gemoderniseerd. Niet alleen dat het nu in eLearning vorm is gegoten, er is veel meer gebeurd.

In de TEC oude stijl kreeg je een heuse CD-rom met een PDF manual. Wat best een beetje als "vintage" kan worden beschouwd. Hier wordt de theorie in uitgelegd en er mist niets. Alleen, de tekst is in best technisch Engels geschreven en vooral in veel "wollige taal".

Daar is nu een grote verandering in gekomen. De eLearning is zoals je de nieuwe en moderne materialen van PADI kent. Duidelijk, overzichtelijk en to the point. Op dit moment is de TEC eLearning alleen nog in het Engels beschikbaar. Toch is het goed te volgen.

Moderne manier van duiken

Technisch duiken is onlosmakelijk verbonden met jouw duikcomputer of beter in dit geval duikcomputers. Hier is dan ook het nieuwe PADI TEC programma op geënt.

Het gebruik van duikcomputers en planningssoftware is nu leidend boven handmatig plannen. Het is aan jouw instructeur om ook handmatig plannen toe te voegen aan de cursus.

In de basis is alles nu gericht op het gebruik van moderne materialen en duikcomputers.

Nieuw aandachtspunt

Het nieuwe PADI TEC programma richt zich nu ook op het berekenen en inzetten van gasdichtheid. Gasdichtheid is bij diepe duiken heel relevant in relatie tot gasnarcose en het uitwassen van kooldioxide.

Doordat lucht een relatief hoge gasdichtheid heeft, die met de diepte toeneemt, wordt er ook meer aandacht besteed aan het gebruik van Tri-mix. Dit omdat helium een lichter gas is, waardoor de gasdichtheid en daarmee de ademweerstand afneemt. Dit zorgt dan weer voor een betere uitwas van kooldioxide.

Al zijn de basisopleidingen bedoeld voor het gebruik van lucht, wordt er steeds meer aandacht besteed aan het gebruik van Tri-mix.

Nieuwe cursus in het PADI TEC programma

Stel dat jij interesse hebt in technisch duiken, maar met name in het gebruik van de procedures en het gebruik van een technische duikset. Alleen heb je niet direct de ambitie om technische of decompressie duiken te gaan maken.

Dan is de TEC Basic de perfecte start voor jou. In deze cursus leer je inderdaad de basis beginselen van technisch duiken en dan binnen de limieten van recreatief duiken.

Zo voorziet deze nieuwe PADI TEC cursus jou van een programma, waar jij rustig in deze nieuwe manier van duiken kunt groeien.

Cursussen in het nieuwe PADI TEC programma

Als jij je al een keer hebt verdiept in TEC duiken leren dan weet je waarschijnlijk al welke cursussen PADI TECREC in de aanbieding had.

Hier is in de basis niets veranderd, alleen is de TEC Basic ook een officiële cursus nu. De cursussen zien er dan zo uit:

  • Discover TEC
  • TEC Basic
  • TEC 40
  • TEC 45
  • TEC 50

De cursussen zoals je hier ziet, lopen dan ook in chronologische volgorde. De ene stap volgt de volgende op. Hierbij zijn de brevetten ook meteen de voorvereisten van de volgende stap.

Als voorbeeld: om deel te nemen aan de TEC 45 moet je in het bezit zijn van een TEC40 brevet. Voor de TEC50 heb je dan weer een TEC45 brevet nodig.

TEC40 en TEC Basic, hoe zit dat in elkaar

De TEC Basic is in het nieuwe PADI TEC programma eigenlijk een halve TEC40 cursus. Je leert de basis van technisch duiken. Heb je de TEC Basic afgerond, kan je later altijd nog upgraden en een volledig technisch duikbrevet halen, door het restant van de TEC40 cursus te volgen.

Meer over Trimix en de optionele extra's

Voor de basis cursussen in het nieuwe PADI TEC programma (m.u.v. TEC basic en Discover TEC) is er een TRIMIX equivalent. Zo kan je met jouw instructeur ook een brevet halen TEC40 Trimix etc.

Het maximale percentage is 35% helium. Bovendien moet jouw ademgas altijd "normoxic" zijn. Dit betekend zoveel als dat er minimaal 21% zuurstof in jouw mengsel moet zitten.

Mijn conclusie over het nieuwe PADI TEC programma

Als eerste wil ik PADI bedanken voor de waardering dat ik als eerste in Nederland de update heb mogen doen. Ik ben héél enthousiast over het programma.

De updates van de theorie zijn super modern en voldoen helemaal aan de huidige tijd (en de nabije toekomst). De studiematerialen zijn helder en to-the-point. Een lust om te lezen en je wordt enthousiast en gemotiveerd terwijl je hier mee bezig bent.

De TEC Basic bestond al als een distinctive specialty, maar is nu een eigen programma met ook een eigen eLearning. Een hele mooie aanvulling voor iedereen met interesse in technisch duiken.

Al met al ben ik klaar voor de toekomst en zal met heel veel plezier dit nieuwe programma gaan geven. Sterker nog, ik ben al begonnen!

Wanneer je technisch duiken overweegt, dan hoef je echt niet meer om het nieuwe PADI Tec programma heen. Dit programma doet zeer zeker niet onder voor ieder andere technische duikcursus.

Over de schrijver
Berdi is al jaren achtereen Award Winning PADI Course Director en TECREC Instructor Trainer. Zijn 25 jaar pret en plezier in duiken, deelt hij elke duik met jou!
Reactie plaatsen