Was is de nultijd in duiken?
Duiken en nultijd
Bij duiken wordt er vaak gesproken over de nultijd. Maar wat is dan de nutijd en waarom is deze zo belangrijk? Veilig duiken gaat gepaard met een hoop regels om het veilig te kunnen doen. Van één van die regels is de nultijd een belangrijke om in de gaten te houden.
Nultijd noem je ook wel de "geen decompressie limiet". Zoals je kunt zien, betekent dit voor jou, dat jouw maximale limiet geen decompressie vereist.
Wat een nultijd en duiken inhoud
De nultijd is een maximale tijd die je op een diepte mag doorbrengen om een directe opstijging naar de oppervlakte te mogen maken. Of opstijgen naar jouw veiligheidsstop. Wanneer je binnen die maximale tijd duikt, hebt je geen complexe stops nodig om weer naar boven te mogen.
Jouw geen decompressie limiet word bepaald door diepte, tijd en stikstof opname. Hoe dieper je duikt, hoe sneller jij stikstof in jouw lichaam opneemt. Hoe langer en ondieper je duikt, hoe langer jouw blootstelling aan een hoger stikstof niveau. Je neemt tijden een opdiepe duik, minder snel stikstof op. Daarom is de nultijd bij duiken in het ondiepe automatisch langer.
Vroeger werd jou duiken aangeleerd binnen de nultijd door deze af te lezen van de PADI recreatieve duikplanner. Op deze tabel kan je voor de dieptes voor sportduiken de maximale limieten aflezen.
Tegenwoordig maak je veel vaker gebruik van een duikcomputer om jouw nultijd en duiken te plannen. Duikcomputers zijn eenvoudig af te lezen. Bovendien zijn ze tegenwoordig ook heel betaalbaar. Een goed voorbeeld van een duikcomputer is de Shearwater Peregrine duikcomputer.
Tabel of computer gebruiken
De duiktabel en een duikcomputer geven beide dezelfde informatie. Beide geven de maximale geen decompressie limiet aan. Dus al zijn duiktabellen wat ouder, de informatie is nogsteed geldig. Je kunt dus ook met een duiktabel nog prima veilig duiken.
Het voordeel van een duikcomputer is, dat deze jouw geen decompressie informatie voor iedere diepte tijdens de duik blijft berekenen. Hierdoor zal jij met een computer jouw duiktijd kunnen verlengen. Je maakt dan een multi-level duik. Een duik waarbij je op meerdere niveaus duikt. Natuurlijk van diep naar ondiep.
Bovendien geven duikcomputers de nultijd, diepte en tijd duidelijk weer. Zodra je in het water springt, hebt je alle informatie in een oogopslag voor je. Het gebruik van een duiktabel vereist wel enige oefening of opfrissing. Vandaar dat duiken met een computer tegenwoordig de standaard is voor jouw duiken en nultijd.
Duiken en nultijd verlengen doe je met NITROX
Om jouw nultijd te verlengen, duiken veel duikers tegenwoordig met Nitrox. Bij Nitrox of verrijkte lucht, is het percentage stiktof verlaagd. Het percentage zuurstof is verhoogd. Zo heb je tijdens jouw duik een minder snelle opname van stikstof. Hiermee kun je jouw nultijd tijdens jouw duiken aanmerkelijk verlengen.
Het duiken met Nitrox is veilig en biedt veel voordelen. Wel dien je een brevet te hebben, hiervoor kan je de PADI Nitrox Specialty volgen.
Duiken en vliegen
Duiken binnen je nultijden en dit goed bijhouden is ook belangrijk voor vliegen en duiken. Wat de regels zijn, lees je in duiken en vliegen.