Rescue Diver cursus, de meest memorabele cursus
4 min. leestijd

Rescue Diver cursus, de meest memorabele cursus

Rescue Diver cursus, de meest memorabele cursus

Soms heb je van die cursussen waarvan je hoopt dat wat wat je hebt geleerd je nooit nodig hebt. Dat is ook wanneer je de Rescue Diver cursus gaat volgen. Je leert vaardigheden aan om duikers in nood te helpen. Toch is jouw grootste les uit deze cursus dat je veel problemen makkelijk kunt voorkomen.

Om te starten met deze cursus

Om te starten met de PADI Rescue Diver cursus moet je aan een aantal voorvereisten voldoen. Deze zijn:

  • Open Water Diver zijn
  • Advanced Open Water Diver
  • Minimaal 12 jaar oud zijn (voor junior Rescue diver)
  • In het bezit zijn van een geldige EFR met reanimatie

Superman pak aan en redden maar!

Wanneer je denkt dat je na het afronden in jouw superhelden pak langs de waterkant gaat lopen, in de hoop op incidenten, dan zit je mis. Gelukkig is duiken één van de meest veilige sporten die er is. Al betekent dat niet dat er niets fout kan gaan.

Vaak als er iets gebeurt zijn dat kleine incidenten, zoals een duiker met kramp. Of iemand die zijn vest niet opblaast aan de oppervlakte. Hier kan jij als Rescuër natuurlijk mooi assistentie verlenen. Doorgaans is een kleine tip of hulp bieden al voldoende om de situatie onder controle te krijgen

De scenario's in de Rescue Diver cursus waren hilarisch"

Voorkomen is beter dan genezen

De meeste problemen, in duiken, ontstaan doordat de voorbreiding op de duik in goed is. Een duik start altijd met een grondige buddy check. Tijdens een check kunnen al veel problemen worden ondervangen.

Vervolgens is het ook goed om duikers op de duikstek of op de boot te observeren. Dit kan jij doen door eens rustig om je heen te kijken en zien of je afwijkend gedrag ziet.

Zit er bijvoorbeeld iemand stil in een hoekje, of is juist exteem aanwezig, dan is er de kans dat deze duiker zich ergens zorgen over maakt. Dat kan aan de duik liggen of misschien zit hij of zij niet lekker in het vel. Een kort gesprek aanknopen, kan deze duiker alweer een stuk verder helpen.

Dit alles is onderdeel van een goede voorbereiding op de duik. Want immers zit je niet te wachten op een ongeval en ben je dit graag voor. 

Onderdelen van de Rescue Diver cursus

Om het PADI Rescue brevet te bemachtigen volg je natuurlijk deze cursus. Zoals bij elke PADI cursus bestaat ook deze uit 3 onderdelen:

  • Rescue Diver theorie dmv eLearning
  • Vaardigheden aanleren 
  • Scenario's in het buitenwater 

PADI Rescue eLearning

In de Rescue Diver cursus eLearing komt alles samen. Doormiddel van lezen en het kijken van video's zal je steeds meer herkenning vinden in dingen die je wellicht al een keer hebt mee gemaakt.

De video's laten duidelijke scenario's zien van veel voorkomende problemen en hoe hier mee om te gaan. Je zult veel a-ha momenten hebben. 

Aan het einde van elk hoofdstuk vind je  herhalingsvragen over het betreffende hoofdstuk en uiteindelijk vind je het eindexamen ook online in jouw eLearning.

Rescue Diver cursus vaardigheden, de start

Om voor iemand te kunnen zorgen of te kunnen helpen, moet je eerst voor jezelf kunnen zorgen. Daarom start de cursus met zelfreddingsvaardigheden. Jij gaat basisvaardigheden uit, onder andere, de Open Water Diver cursus herhalen.

Vervolgens ga je aan de slag met reddingsvaardigheden. Dit varieert van het helpen van duikers in paniek aan de oppervlakte tot het bovenbrengen van een bewusteloze duiker. 

Om de vaardigheden een beetje reël te maken, wordt er ook wel wat gevraagd van jouw acteertalent. Want een duiker in paniek is niet altijd even rationeel. Speel jouw rol Oscar waardig.

Alles valt samen in de Scenario's van de PADI Rescue Diver cursus

Tot slot en als de grote finale ga je in het buitenwater aan de slag met de scenario's. met jouw team van Rescue Divers in de cursus kom je in verschillende situaties terecht. 

Met elkaar ga je al het geleerde nu in de praktijk brengen en zo valt de theorie en de vaardigheidslessen samen in één scenario. 

Je weet nooit van tevoren wat je te wachten staat op die dag! Dus blijf bij de les.

Eerste hulp als onderdeel van jouw Rescue Diver cursus

Om voor een slachtoffer te kunnen zorgen is het van belang dat je ook eerste hulp en reanimatie kunt verlenen. Het zou een beetje gek wanneer je wel iemand kan redden en vervolgens geen eerste hulp kunt verlenen.

De EHBO leer met de Emergency First Response cursus. Een handson cursus waar je alle basisvaardigheden van effectectieve eerste hulp leert. In deze cursus leer je ook hoe je moet reanimeren en gebruikt moet maken van een AED. 

Super leerzaam en ook in te zetten buiten duiken, want dit is een algemene eerste hulp cursus, die alleen gericht is op duiken en de Rescue Diver cursus.

Toedienen van noodzuurstof

Noodzuurstof toedienen is één van de belangrijkste vaardigheden die je als duiker moet kunnen. In de PADi Rescue Diver cursus komt dit ook aan bod. Doorgaans combineren wij de cursus met de Emergency Oxygen Provider specialty.

Door het volgen van deze specialty heb je meer kennis van het gebruik en geven van noodzuurstof bij decompressieziekte of een longoverdruk verwonding.

Hoe verder na de PADI Rescue Diver cursus

Nadat je jouw PADI Rescue Diver brevet hebt behaald kan je verschillende kanten op. Zo kan je er voor kiezen om PADI professional te worden. de start hiervan is PADI Divemaster.

Heb je geen ambitie om professional te worden, dan kan ook een volgende stap zijn om Master Scuba Diver te worden. Dit s het hoogste brevet op recreatief niveau.

Een andere kant die je op zou kunnen is de weg van technisch duiken leren. Om te starten met de TEC40 is de Rescue Diver cursus niet verplicht. Maar als je verder wilt naar TEC45 duiker, is Rescue diver een voorvereiste.

Samenvatting van de PADI Rescue Diver Cursus

De PADI Rescue Diver cursus is een cursus die je altijd bij zou blijven. De vaardigheden die je leert kunnen levensreddend zijn. Al kan ik me voorstellen dat je ze liever niet in het echt nodig hebt.

Met jouw andere Rescue Diver cursisten maak je een mooie reis, waarbij je veel gaat leren en vooral heel veel plezier gaat beleven. Deze cursus geeft je veel eye-openers en zorgt ervoor dat je in geval van nood kan en durft te handelen. 

Beter nog, na de rescue diver cursus, leer je problemen herkennen en voorkomen en dat is misschien nog wel de meest waardevolle les van allemaal!

Over de schrijver
Olga is de enige vrouwelijke PADI Platinum Course Director van de de Benelux. Haar doel in haar cursussen is iedereen met een lach het water uit laten komen. Als eigenaresse van Scuba Connection, she knows the trick of the trade.
Reactie plaatsen