PADI Crossover, hoe kan je inschalen naar PADI

PADI Crossover, hoe kan je inschalen naar PADI

Wat is een PADI Crossover?

Stel, jij bent duikinstructeur van een andere organisatie dan PADI. Dat is toch al fantastisch! Jij leert nieuwe duikers kennismaken met duiken en maakt mensen gelukkig onderwater. Maar wat als je ook PADI instructeur wilt worden? Hiervoor doe je een PADI Crossover. Hoe dat werkt? Dat leg ik je in dit artikel uit.

Waar jij nu staat als duikinstructeur

Ongeacht de organisatie waarbij je nu lesgeeft, kan jij een crossover maken naar PADI. Hiervoor moet je dan wel een duikinstructeur zijn bij een andere organisatie. Of je nu instructeur bent bij SSI, NAUI of de NOB, het proces is hetzelfde.

Allereerst is het helder jouw brevet wordt gerespecteerd. Jij bent niet zomaar instructeur geworden. Daar heb je wel wat voor moeten doen. Omdat je kunt lesgeven, volg je een verkort programma. De cursus die nu dient te volgen is het Open Water Scuba Instructor deel van de PADI IDC.

OWSI en Assistant Instructor en IDC, hoe dat zit

De PADI IDC is de volledige instructor cursus. Deze volg je wanneer jij PADI Divemaster of duikleider van een andere organisatie bent. De Instructor Developement Course bestaat uit 2 deelopleidingen:

Doe je deze samen, dan volg je de PADI IDC.

PADI Crossover voor jou als duikinstructeur van IDD, SSI of NOB

Wanneer je al instructeur bent, dan volg je alleen het PADI OWSI gedeelte van de cursus. Je kunt immers al lesgeven. Het enige wat we jou moeten gaan bijbrengen is gebruik maken van de manier waarop het PADI systeem werkt. Er zullen veel zaken overeenkomen, maar ook verschillen zijn.

Om optimaal van het systeem gebruik te maken heb je dus een gedegen kennis van het PADI lesgeef systeem nodig. Een PADI crossover bestaat daarom ook uit het volgen de Open Water Scuba Instructor cursus.

De duur van het OWSI gedeelte als PADI Crossover

De duur van het OWSI gedeelte is 4 dagen. Wij doen er wel een stapje bovenop voor je. Want we willen dat je succesvol bent op het examen. En natuurlijk als duikinstructeur in de toekomst. Daarom laten we je meeoen met andere delen van de cursus. Gewoon om extra kennis te vergaren. Hiervoor rekenen we geen extra kosten.

Examen doen bij PADI

Na het volgen van jouw cursus en het leren lesgeven op de PADI manier, dien je ook deel te nemen aan het PADI IE. Dit is een 2 daags examen, waarbij je alles wat je hebt geleerd nogmaals laat zien aan een Examinator. De examiner is iemand die voor PADI werkt. Hij of zij zal jouw kennis even lesgevende kwaliteiten beoordelen.

Wij weten zeker, dat je het goed zal gaan doen. Immers, zijn we degene die jou hebben opgeleid!

Duikleider of Dive Guide

Wil je PADI instructeur worden vanaf het niveau van Duikleider of Dive Guide? In dit geval spreken we niet van een PADI Crossover. Dit level is equivalent aan het PADI DIvemaster brevet. Jouw volgende stap om instructeur te worden is nu het volgen van de complete PADI IDC.

Je staat nu op het punt om PADI duikinstructeur te worden. Je hebt met deze brevetten nog geen lesgevende ervaring. Dus volg je het hele programma om PADI duikinstructeur te worden.

Eerste hulp instructeur

Om aan het PADI Instructor Examination te kunnen deelnemen, moet je instructeur zijn in eerste hulp en reanimatie. Hiervoor gebruiken wij het Emergency First Response systeem. Als EFR Instructeur voldoen je aan deze voorvereiste. Ben jij eerste hulp instructeur van een andere organisatie? Dan kunnen wij vrijstelling voor je aanvragen. Hiervoor hebben we alleen jouw gegevens en brevettering nodig, dan gaan we er achteraan voor jou.

Conclusie van de PADI Crossover

Om een crossover naar PADI te doen, als instructeur heb je nodig:

  • Een geldige lesgeefbevoegdheid van een andere organisatie
  • Het volgen van het PADI OWSI programma
  • PADI Instructor Development eLearing en materialen
  • EHBO instructeur zijn of EFR Instructeur worden
  • Deelnemen aan het PADI Instructeursexamen (PADI IE)

Je kunt dus makkelijk een crossover doen. Je hoeft zeker niet alles van jou huidige organisatie op te geven. Dat kan echt prima naast elkaar werken!

Over de schrijver
Olga is de enige vrouwelijke PADI Platinum Course Director van de de Benelux. Haar doel in haar cursussen is iedereen met een lach het water uit laten komen. Als eigenaresse van Scuba Connection, she knows the trick of the trade.
Reactie plaatsen