Sidemount cursus volgen of alles zelf uitvinden?
4 min. leestijd

Sidemount cursus volgen of alles zelf uitvinden?

Sidemount cursus, een goede start is van groot belang.

Sidemount duiken wordt steeds populairder. Je vindt de meest gave youtube video's over sidemount duiken. Natuurlijk wil jij dat ook, dat snappen wij ook wel. De vraag is: ga je dat allemaal zelf uitvinden of volg je eerst een sidemount cursus?

Als je het mij vraagt, is het antwoord voor de handliggend. Want sidemount duiken heeft zoveel variabelen, dat om goed te starten het volgen van een cursus ècht je beste optie is.

D.M.W. Sidemount duiken

Zo, je hebt Youtube uitgespeeld en je weet er nu alles van. Toch heeft goed sidemount duiken ontzettend veel variabelen. Wat ik veel zie is dat duikers een setje kopen, filmpjes nog een keer kijken en dan aan de slag gaan.

Het gevolg is vaak frustratie en niet de trim die je zo mooi vindt. Dit noemen wij D.M.W. Sidemount en dat staat voor Doet Maar Wat.

Dit geldt niet alleen voor de duiker zelf, maar ook voor de instructeurs die een sidemount cursus geven. Doe jezelf een plezier en volg een workshop of een sidemount specialty met een instructeur die ècht verstand heeft van sidemount duiken.

De basis van sidemount leren duiken

De absolute basis van sidemount duiken, start met een goede configuratie van jouw sidemount set. Het instellen van een basisconfiguratie is misschien nog wel belangrijker dan de duurste set aanschaffen.

Jouw succes staat en valt met een goede setup. Juist omdat er zoveel stijlen en variabelen zijn is dit de kern van jouw plezier en stroomlijning. Immers, deze manier duiken is juist ontworpen om een optimale trim te hebben en een ongekende stroomlijning.

De basis is dus iemand vinden die je kan helpen met het configureren van jouw set. Dit is niet alleen jouw wing afstellen maar bestaat ook uit:

 • welke tanks ga je gebruiken
 • opmeten van de afstand van jouw bungees
 • waar plaats je jouw boltsnaps
 • hoe configureer je jouw ademautomaten
 • welke automaten ga je gebruiken en hoe zorg je voor de juiste slang-routing
 • afstellen van jouw sidemount wing voor stroomlijning

In het lijstje hierboven zie je al dat er heel wat aan vooraf gaat, voordat je in het water ligt en jouw eerste duik gaat maken. Om een hoop frustratie en trial and error te voorkomen, kies voor een instructeur die dit vaker doet.

Veel variabelen

Zoals je in het lijstje hebt gezien hierboven zijn er heel veel variabelen die jouw succes kunnen maken of breken. Juist doordat er zoveel variabelen zijn, is het soms lastig om de verbanden tussen de variabelen te zien.

Het verzetten van de boltsnap op jouw tank en het langer (of korter) maken van jouw bungees, kan een enorme impact hebben op jouw trim of comfort.

Gaat het beter? Super! Maar waarom gaat het beter? Welke van de twee variabelen heeft het verbeterd of juist verslechterd. Het is dus belangrijk dat je iemand hebt die deze verbanden ziet en jou daarmee kan helpen.


Goed sidemount duiken is ècht een specialisme"

Hoe kies je de juiste instructeur voor een sidemount cursus?

Nu kan ik natuurlijk mijzelf promoten hier, maar omdat de populariteit van sidemount zo groot wordt, kan ik het ook niet allemaal zelf. Ik durf wel met recht te zeggen, dat ik er verstand van heb.

Maar gelukkig ben ik niet de enige. Je kiest jouw instructeur voor jouw sidemount cursus door te kijken naar wat hij of zij allemaal met sidemount doet:

 • duiken ze zelf heel regelmatig sidemount
 • heeft jou instructeur een eigen set
 • vraag of de cursus met een sidemount wing wordt gegeven
 • zijn de sidemountsets compleet of bij elkaar geraapt met reserve onderdelen
 • geeft jouw instructeur de cursus regelmatig
 • doe je ook een configuratie workshop

Dit zijn vragen die je de duikschool zeker mag stellen. Helaas komt het heel vaak voor dat instructeurs ooit een specialty brevet hebben gehaald en heel af en toe op aanvraag de sidemount cursus geven.

Het komt ook vaak voor dat de sidemount cursus bij een duikschool een ondergeschoven kindje is. Hierdoor zijn de materialen die je gebruikt niet geschikt voor goed leren duiken

Het zal niet de eerste keer zijn dat er een normaal vest wordt behangen met een paar elastieken en zo als sidemount wordt in ingezet.

Niets ten nadelen van de inzet van de instructeur hoor, maar goed sidemount duiken is echt een specialisme.

Ergo: vind een instructeur die een echte sidemount freak is 😉

Pfoei, wat ben je kritisch

Klopt...... het is namelijk zo dat ik er zelf ook heel veel tijd in heb gestoken om het allemaal op mijn netvlies te krijgen. Dat ging met veel frustratie en irritatie gepaard. Het is ondertussen een groot onderdeel van mijn expertise geworden.

Hoe handig is het voor jou om van die expertise gebruik te maken door een Sidemount cursus te volgen. Zo heb jij een goede basis en van daaruit kan je zelf verder groeien.


Sidemount duiken is één van de leukste en meest variabele manier van duiken:

Als ik dit lees heb ik al geen zin meer........

Hahaha, ja dat snap ik! Al is wat ik hier schrijf niet om je te ontmoedigen om met sidemount te starten.

In tegendeel, ik probeer je juist te helpen om een goede start te maken. Sidemount duiken is één van de leukste en meest variabele manier van duiken.

Bovendien is het (vrijwel) overal te gebruiken, voor zowel recreatief als voor technisch duiken. Het is juist de bedoeling dat je hier optimaal van kan genieten.

Waarom zou je sidemount gaan duiken

Oeh, daar zijn heel veel redenen voor. Ten eerste is het super leuk om weer eens wat nieuws te leren. Verder zijn de voordelen:

 • twee keer zoveel gas bij je
 • gestroomlijnd duiken
 • minder belastend voor je rug

Sidemount duiken in jouw TEC cursus

Zodra je een stap verder gaat en leert om technisch te duiken, dan vervaar je ook de voordelen van sidemount. Je kunt namelijk jouw cursus ook volgen in de sidemount configuratie.

Zo kan je jouw TEC 40 cursus in deze stijl duiken. Jouw instructeur moet dan wel specialty instuctor zijn in sidemount. Anders dan wordt het een rommeltje.

Conclusie over een sidemount cursus volgen of niet

Het volgen van een sidemount cursus is de beste start voor goed sidemount duiken. Je volgt een sidemount cursus het beste bij een instructeur die zelf ook een freak is.

Juist door te duiken met een freak worden alle puntje op de "i" gezet en heb je een goede start.

Het allemaal zelf uitvinden via video's is natuurlijk goedkoper dan een sidemount cursus volgen, alleen kan ik je alvast vooraf vertellen dat het de investering waard is.

Over de schrijver
Berdi is al jaren achtereen Award Winning PADI Course Director en TECREC Instructor Trainer. Zijn 25 jaar pret en plezier in duiken, deelt hij elke duik met jou!
Reactie plaatsen