PADI TEC Instructor cursus

PADI TEC Instructor cursus

PADI TEC Instructor cursussen: geef les in technisch duiken

Als PADI instructeur heb je al heel wat les gegeven. Als het goed is heb je ook verschillende cursussen en PADI specialties gedaan. Er komt toch vaak een moment dat je jouw lesgeven een extra boost wilt geven. Zodat je ook andere cursussen aan kunt bieden. Overweeg dan eens een PADI TEC Instructor cursus.

Als tec instructeur ga je toch anders kijken naar jouw studenten en zijn jouw cursussen intensief en super belonend.

Eerst zelf beginnen met TEC duiken leren

Voordat je PADI TEC Instructor kan worden, moet je alvast zelf ook technisch leren duiken. Het is namelijk wel een ander spel dan een reguliere PADI specialty.

Je leert omgaan met een technisch duikset en leer procedures en technieken om veilg tec duiken onder de knie te krijgen. Bovendien is het ook ècht heel leuk om zelf weer wat nieuws te leren.

Door zelf eerst te starten met leren technisch duiken en ervaring op te doen, bouw je jouw TEC skills steeds verder op. TEC instructeur worden gaat niet over één nacht ijs.

Jouw voorbereidende werk is al een leerzame reis op zich in het nieuwe PADI TEC programma.

Waar je start voordat je instructeur kan worden

Voordat je op een bepaald level instructeur kan worden moet je eerst zelf beschikken over een brevet in technisch duiken. Jij start altijd met de PADI TEC 40 cursus. Dit is het fundament van technisch duiken. In deze cursus leer je:

 • gebruik maken van een technische duikset
 • duiken plannen en uitvoeren
 • decompressie procedures
 • gebruik maken van deco gas tot 50% zuurstof

Het leuke is dat jij als instructeur, deze vaardigheden ook gaat inzetten in jouw andere cursussen. Omdat je diepergaande kennis hebt over het gebruik van gassen, SAC berekenen en procedures, zal ook jouw PADI Nitrox specialty en de Deep Diver meer inhoud krijgen.

Hoe de PADI TEC Instructor cursussen zijn vorm gegeven

De PADI TEC Instructor cursussen zijn in een geheel nieuw jasje gestoken. Waar voorheen dit de TEC Instructor en de TEC Deep instructor cursus waren, is dat nu onderverdeeld in 3 niveau's.

Je kunt nu ook instructeur worden in verschillende cursussen. Hiermee kan je jouw ervaring opbouwen, terwijl je zelf ook steeds verder groeit als technisch duiker.

In het vernieuwde PADI Tec Instructor programma kan je kiezen waar je start en hoe snel je wilt groeien. De verschillende levels zijn:

Zodoende kan jij de TEC cursussen geven waar jij je comfortabel bij voelt.

PADI TEC Instructor materialen

Mag het een flesje meer zijn?

TEC40 Instructor, de start

Wanneer je een beginnende technisch duiken instructeur bent is dit de juiste start voor jou. Met dit PADI Tec instructor brevet mag je de volgende cursussen geven:

 • Discover TEC
 • TEC Basics
 • TEC 40 cursus

Om te mogen deelnemen aan deze instructor cursus voldoe je aan:

 • PADI OWSI (of hoger)
 • PADI EANX Instructeur
 • PADI Deep Dive Instructeur
 • 25 duiken met Nitrox gemaakt dieper dan 30 meter
 • TEC 45 duiker zijn
 • 10 deco duiken hebben gemaakt in technische configuratie

Aanvragen TEC40 Instructeur:

Na afloop van de cursus en voordat jouw TEC40 instructeursbrevet kan worden aangevraagd dien je ook:

 • 25 duikers hebben gecertificeerd (zelfde voorwaarde als MSDT)
 • Minimaal 20 gelogde decompressie duiken hebben gemaakt

Voldoe je aan deze voorvereisten, dan staat niets je in de weg met de PADI TEC 40 Instructor cursus te starten.

PADI TEC45 Instructor

Je gaat nog een stapje verder en wilt graag ook de TEC45 cursus geven. In deze cursus mag jij jouw duikers opleiden zodat ze tot maximaal 45 meter mogen duiken en 100% zuurstof als decompressie gas gebruiken.

Bovendien, komt voor jouw studenten na afronding van de cursus met jou, de maximale deco limiet van 10 minuten te vervallen.

Om te slagen voor TEC45 Instructor cursus

Voor deelname aan deze TEC Instructor cursus moet je voldoen aan de vereisten van de TEC40 Instructor met als extra vereisten voor jouw aanvraag moet jij:

 • 25 duikers hebben gecertificeerd (zelfde voorwaarde als MSDT)
 • 150 gelogde duiken hebben waarvan,
 • 20 decompressieduiken dieper dan 30 meter

Kan ik ook meteen TEC45 Instructeur worden?

Jazeker, je kunt de TEC40 instructor overslaan wanneer je voldoet aan de deelname en aanvraagvereisten voor de TEC45. Je hoeft dus niet eerste de TEC40 instructor cursus te doen om deel te nemen aan de TEC45 instructor.

Meteen TEC45 instructor worden waarom je dat zou doen

Mijn ervaring leert dat veel van jouw TEC40 studenten zich zullen interesseren voor de TEC45 cursus. Ze krijgen de smaak te pakken en de stap van 40 naar 45 is niet zo heel groot.

Op deze manier kan je dan ook meteen verder met de volgende cursus. Hierdoor heb jij de mogeijkheid om ook de volgende stap met jouw studenten te gaan maken.

De stap van TEC45 duiker naar TEC50 duiker is vervolgens kleinere. Mijn ervaring is dat veel studenten hier even mee wachten.

Je kunt de cursus in Nederland en op Bonaire volgen

📸 credit: Great Blue Bonaire

PADI TEC50 Instructor de volgende stap

Hoewel de conversie van studenten van 45 naar Tec50 kleiner is, kan ik me goed voorstellen dat je dit voor jezelf graag wilt doen. Je wilt zelf blijven groeien en ook deze cursus kunnen aanbieden.

Deelnamevereisten voor TEC50 Instructor

Om aan deze PADI TEC instructor cursus deel te nemen moet je ook weer voldoen aan de vereisten die ook gelden voor de TEC40 en TEC45 instructor. Met als extra voorvereisten:

 • TEC50 duiker zijn

Voor het aanvragen van het TEC50 Instructor brevet moet je ook:

 • 25 duikers hebben gecertificeerd (zelfde voorwaarde als MSDT)
 • 250 gelogde duiken hebben waarvan,
 • 25 gelogde decompressie duiken dieper van 40 meter

Wat je extra mag geven als TEC50 instructeur

Naast de cursussen: TEC Basics, TEC40 en TEC45 mag je nu ook de TEC50 geven als PADI TEC instructor. met dit brevet mogen jouw studenten tot maximaal 50 meter duiken, ongelimiteerde decmpressie en gebruik maken van 2 decompressie gassen.

Tussenstappen overslaan

Ook voor PADI TEC Insrtuctor worden in de TEC50 geldt, dat je de tussen stappen mag overslaan. Je moet dan wel voldoen aan alle voorvereisten en exit requirements.

PADI TEC Instructor in sidemount of backmount

De PADI TEC Instructor cursus mag je volgen in zowel sidemount als in backmount configuratie. Let wel dat wanneer jij jouw studenten in een sidemout set laat duiken, dan moet jij ook PADI sidemount of PADI TEC sidemount instructeur zijn.

Beide configuraties zijn toegestaan in de PADI TEC Instructor cursus.

Tot slot over de PADI TEC Instructor cursus

Het geven van een PADI TECREC cursus is heel leuk om te doen. Je benadert jouw studenten op een andere manier. Jouw lessen zullen dan ook echt een cursus zijn.

TEC cursussen geven is niet als het geven van een PADI specialty. De stof is kittig en de duiken kunnen intens zijn. Bovendien leer je jouw studenten echt nieuwe vaardigheden.

Alle PADI TEC Instructor cursussen hebben hun eigen voorvereisten. Je kunt meteen instappen op de TEC50 of doet het stapje voor stapje. Ben je zelf relatief nieuw in technisch duiken (en voldoet aan de voorvereisten) bouw jouw kennis en kunde dan langzaam op.

PADI TEC Instructor worden is super belonend en echt een toevoeging aan jouw duikvaardigheden. Het vraagt veel van jouw lesgevende kwaliteiten, daarom is het eindresultaat voor jouw studenten ook super belonend.

Over de schrijver
Berdi is al jaren achtereen Award Winning PADI Course Director en TECREC Instructor Trainer. Zijn 25 jaar pret en plezier in duiken, deelt hij elke duik met jou!
Reactie plaatsen