Gratis Divemaster cursus, bestaat dat?
3 min. leestijd

Gratis Divemaster cursus, bestaat dat?

Gratis Divemaster internship? Bestaat er zoiets als een gratis PADI Divemaster cursus?

Veel duikers zijn op zoek naar een manier om Divemaster te worden. Zeker wanneer je op reis bent in de tropen. Het aanbod op de duikscholen daar is groot. Vaak wordt ook een Gratis Divemaster Internship aangeboden.

De vraag is, is dit ook echt gratis? In dit artikel lees je hoe gratis een gratis cursus ècht is.

De voordelen van een stage

Natuurlijk zijn er voordelen van een stage als Divemaster. Je werkt en helpt in een duikschool. Daarom ben je onderdeel van een running operation. Je doet veel ervaring op als duiker en je leert ook wat er allemaal nog meer bij komt kijken als je een PADI professional bent.

Het mooiste is dat je veel "gratis" ervarings-duiken op kunt doen. Omdat duiken een onderdeel van jouw stage is. Je gaat mee met gegidste duiken en tijdens de PADI Open Water Diver cursus ga je stage lopen.

Op deze manier krijg je veel duikervaring en leer je ook veel als duiker over jezelf en hoe jij straks als professional wilt werken.

Hoe gratis is het eigenlijk?

Zoals je waarschijnlijk wel weet: voor niets gaat alleen de zon op. Er staat dus wel degelijk iets tegenover jouw gratis divemaster cursus. Wat wij uit ervaring weten is dat er vooraf geen duidelijke afspraken worden gemaakt.

Zo word je een onbetaalde werknemer die voor allerlei zaken wordt ingezet. Helaas niet alleen om te duiken. Wanneer de verhouding tussen jouw inzet en de gratis cursus niet in balans is, ontstaat er een keer onvrede. Dat kan zijn bij de duikschool, maar zeker ook bij jou tijdens jouw internship.

Welke kosten je sowieso hebt bij een gratis Divemaster cursus

Om aan de PADI Divemaster cursus deel te nemen, heb je een aantal kosten waar je alvast rekening mee moet houden. Hier alvast een aantal van de kosten:

  • Divemaster studiematerialen
  • Aanvraag van het Divemasterbrevet
  • Huur van duikmaterialen (als je geen eigen set hebt)
  • Reis- en verblijfskosten
  • Medische duikkeuring

Je ziet dat het dus nooit helemaal gratis kan zijn. Maar dat hoeft ook niet. Het is tenslotte een super mooi avontuur. Zorg dat de afspraken helder zijn, zodat je weet hoe lang jouw cursus en Divemaster Intership gaat duren. Zo kan je ook jouw verblijfskosten budgetteren.

Budgetteer ook jouw verblijskosten, zoals hier in Thailand

Wanneer wel deelnemen aan een gratis Divemaster internship

Als je verblijft of reist naar een super leuke bestemming waar je de tijd hebt om een internship te volgen. Zeker als je een wat kleiner reisbudget hebt, kan dit zeker interessant zijn. let wel dat de dagelijks kosten doorlopen. Als je een intensief traject hebt, heb je mogelijk niet de tijd om er ook nog bij te werken.

Wanneer je bij een super leuke duikschool bent beland en je hebt een baan in vooruitzicht nadat je jouw gratis Divemaster hebt gevolgd. Zo werk je en volg je cursussen intern. Vervolgens na jouw opleiding heb je garantie op een leuke baan. Je leert dus "on-the-job" en rolt vervolgens het team in.

Wanneer niet deelnemen aan een gratis Divemaster internship

Als je niet alle tijd van de wereld hebt of je wilt jouw Divemaster brevet in afzienbare tijd hebben, dan is het raadzaam om dit vooral niet te doen. Doorgaans duren dit soort trajecten relatief lang. Bovendien ben je afhankelijk van de duikschool, wanneer zij vinden dat je alles het "afbetaald".

In de meeste gevallen is het dan beter om gewoon de cursus te boeken en dan te volgen. Zo heb je recht op lessen en op tijd van de instructeur. Hiermee is jouw cursus beter gestroomlijnd op jouw tijdsplanning.

Conclusie over deelnemen aan een gratis Divemaster cursus of internship

Natuurlijk is het heerlijk als je niet hoeft te betalen voor jouw cursusgeld. Immers is de Divemaster cursus niet gratis, nog goedkoop. Toch moet je altijd een aantal zaken in beschouwing nemen.

ten eerste: bij een gratis divemaster internship, werk je voor jouw cursusgeld. Zorg dat je een duidelijk en helder tijdsplan maakt met goede afspraken met de duikschool. Dan is de kans het grootst dat het succesvol gaat zijn.

ten tweede: helemaal gratis gaat het nooit zijn. Houdt rekening met jouw kosten voor studie en duikmaterialen en zeker ook jouw verblijfskosten.

ten derde: maak goed afspraken over het tijdspad, de werkzaamheden en de daadwerkelijke lessen. Dit zodat je ook echt de cursus volgt en niet alleen maar mee aan het duiken bent en ingezet wordt op klusjes als opruimen, schilderen en tanks vullen.

De laatste is echt de belangrijkste als je een Gratis Divemaster cursus wilt doen.

Veel succes met jouw PADI Divemaster cursus en vergeet niet dat er na deze cursus ook de mogelijkheid is om PADI duikinstructeur te worden. Al zou je deze cursus niet snel gratis vinden.

Over de schrijver
Berdi is al jaren achtereen Award Winning PADI Course Director en TECREC Instructor Trainer. Zijn 25 jaar pret en plezier in duiken, deelt hij elke duik met jou!
Reactie plaatsen