Technisch duiken opleiding volgen

Technisch duiken opleiding, waar begin je?

Technisch duiken opleiding, waar begin je?

Een technisch duiken opleiding is onmisbaar wanneer je wilt starten met dit type van duiken. Maar waar begin je? Er is zoveel keuze in opleidingen, configuraties en landen.

Een goede start is om te onderzoeken wat bij je past. Uit alle mogelijke opleidingssystemen zijn er géén slechte opleidingen. Maar veel belangrijker; welke technisch duiken opleiding past bij jou? En als jij jouw besluit hebt gemaakt, hoe even waar begin je met jouw cursus.

Het PADI TECREC systeem, toegankelijk en compleet

Bij Scuba Connection maken wij gebruik van het PADI TECREC systeem. Voor ons een logische stap, want we zijn al een PADI 5* IDC center. Wat inhoud dat bij ons alle opleidingen van beginner tot instructeur worden gegeven.

Vervolgens wilden we graag ook de technisch duiken opleidingen geven. Want het is een mooie leerschool en een super aanvulling op onze menukaart.

Na het volgen van de PADI IDC (instructeurscursus) moet er voor professionals altijd wat nieuws te leren blijven. Daarbij is het leren technisch duiken een mooie aanvulling op hun kennis en vaardigheden.

Moet ik dan PADI instructeur zijn voor een technisch duiken opleiding?

Nee, zeker niet! Ook voor jou als recreatieve duiker, kan jij leren duiken met het PADI TECREC programma. Er zijn namelijk veel mogelijkheden. Zodoende zit ook jouw cursus er zeker bij.

Het voordeel is, dat als jij PADI recreatief duiker bent, het makkelijk is om te kijken of je aan alle voorvereisten voldoet om deel te nemen. Ben je een duiker van een andere organisatie? Dan is dat ook geen enkel probleem. Jouw brevetten kunnen we makkelijk vergelijken met een PADI brevet. Zodoende kan ook jij deelnemen aan het TECREC programma.

Wat het TECREC programma is

PADI is wereldwijd de grootste organisatie in het recreatieve duiken. Alle cursussen zijn opgebouwd op een duidelijk systeem. Binnen het PADI systeem werk je met leerdoelen. Wanneer je alle leerdoelen van een cursus haalt, dan haal jij jouw felbegeerde PADI brevet. Alle cursussen werken op deze manier. Mocht het op de ene manier niet lukken, dan kijken wij naar een andere manier die beter bij jou past. Of wat voor jou makkelijker werkt.

Op dit systeem zijn ook de technisch duiken opleidingen gebaseerd. Er is dus niet één juiste manier. Juist met het TECREC systeem zijn persoonlijke voorkeuren belangrijk. Omdat dit er ook voor zorgt dat jij comfortabel en snel kunt handelen.

Dat handelen kan zijn in de voorbereiding of tijdens een noodgeval. Iedereen is anders en heeft een bepaalde voorkeur. Dan hoeft niet alles dus eenheidsworst te zijn. Zolang jij en jouw teammaten maar op elkaar van aan kunnen.

Oh, iets afgeweken, nu dan echt: het TECREC programma

In het PADI TECREC programma zitten een heel scala aan cursussen. We beginnen altijd bij de basis. De basis van alle technische opleidingen is de TEC40 cursus.

In de TEC40 cursus leer je de basiskennis en vaardigheden om veilig technisch te kunnen duiken. Het is als het ware het fundament voor jouw verdere carrière als technische duiker. Bij Scuba Connection doe je deze cursus ook meteen in technisch duiken uitrusting. Want deze cursus mag je ook doen in jouw eigen recreatieve uitrusting, met een aantal toevoegingen. Wij geloven er wel in dat het je gaat helpen in de toekomst om dat meteen in een technische uitrusting te doen.

De basis technische duik cursussen in het TECREC systeem:

Deze technische duik opleidingen zijn de absolute basis voor jouw start. Kijk op de links voor meer informatie over de betreffende cursussen.

TEC40

Je hebt al kunnen lezen dat de TEC40 de basis is van jouw technisch duiken opleiding. Wat je in deze cursus gaat leren is:

 • Uitrusting configuratie
 • Duikplanning
 • Procedures voor technisch duiken
 • Gebruik maken van decompressie software
 • Noodprocedures
 • Vaardigheden om veilig te kunnen technisch duiken

De cursus is best intensief. Maar dat maakt het niet minder leuk. Juist nu leg je de basis om vervolgens verder te kunnen groeien in het TECREC systeem. Technisch duiken is een serieuze manier van duiken, maar dat betekend niet dat er niet gelachen mag worden. Het is interessant, leerzaam en vooral heel leuk, zonder dat we de ernst verliezen van de materie.

OK, wat jij mag als je deze cursus hebt afgerond:

 • Zelfstandig decompressieduiken maken
 • Een maximale decompressietijd hebben van 10 minuten
 • Nitrox 50% als maximale decogas gebruiken
 • Duiken tot een diepte van maximaal 40 meter

LET OP: het werkt wel verslavend! Dus kijk voor de zekerheid ook meteen hieronder voor de TEC45 cursus.

TEC45

Het getal achter het woordje TEC zegt het al: dit is jouw nieuwe maximale diepte. Maar er is nog meer. Tijdens de TEC45 cursus ga je verder bouwen aan het fundament wat je in de TEC40 hebt gelegd. Tijdens deze technisch duiken opleiding ga je jouw grenzen verder verleggen.

De TEC45 is de cursus waar gebruik van een technisch duiken uitrusting verplicht is. Omdat wij weten dat het vaak niet ophoudt bij TEC40 heb je dat bij ons al in deze cursus geleerd. Mocht je ergens anders jouw 40 hebben afgerond, dan ga je dit nu leren.

In deze cursus ga jij leren:

 • Uitgebreide duikplanning
 • Proceduren voor decompressiegassen tot 100% zuurstof
 • Meer materiaalkennis
 • Herhalen van vaardigeheden
 • Nieuwe vaardigheden leren

Want al dit geleerde heb je nodig! Na deze cursus is niet alleen jouw maximale diepte verschoven, maar mag je nog meer. Alles in een technische duikuitrusting. Hier kan je zien wat je mag na afronding van deze technisch duiken opleiding:

 • Decompressie duiken maken tot een maximale diepte van 45 meter
 • Versnelde decompressieduiken maken
 • Geen maximale decompressie limiet
 • 100% zuurstof gebruiken als decompressie gas

WOW! Je bent aardig onderweg! Maar is technisch duiken dan niet gevaarlijk? Het antwoord vind je onder de link. Juist door het volgen van deze cursus ben je je heel bewust van het gene dat je aan het doen bent. Je wordt getraind in het plannen van een duik en het uitvoeren. Alles van A-Z ga je doornemen voordat je überhaupt een nat pak krijgt. Daarmee is technisch duiken niet direct gevaarlijk, maar neemt het wel meer risico's met zich mee.

Mindset tijdens en na een technisch duiken opleiding

Tijdens alle technisch duiken opleidingen leer je niet alleen vaardigheden. Je leert ook een juiste mindset te krijgen. Dit houdt in dat jij je bewust bent van de duik die je gaat maken. Alles wat er bij komt kijken eerst goed evalueert voordat je het water ingaat. Je maakt een uitgebreide planning. En.... Als er iets niet klopt, hoe klein ook, kan de duik door iedere deelnemer uit het team worden afgeblazen.

Teleurstellend? Natuurlijk, maar veiligheid gaat voor. Ook dit is een onderdeel van jouw technisch duiken opleiding. het hoort erbij. Daarom zijn wij met onze opleidingen ook heel flexibel. Met een team kan er altijd een kink in de kabel komen. De enige juiste beslissing: We maken een nieuwe afspraak! No questions asked en zonder extra kosten.

Dat is een deel van de mindset die erbij hoort!

Waar waren we? Oh JA: TEC50

De volgende stap binnen het TECREC programma is de TEC50 technische duik opleiding. Nou ja, het getal 50, dat snappen we ondertussen wel. Maar let wel: 50 meter is een serieuze diepte. Vandaar dat je eerst de vorige twee stappen met goed gevolg moet hebben afgerond. je kunt niet zomaar met de TEC50 beginnen.

Wat je nu verder leert in deze technisch duiken opleiding:

 • Nog uitgebreider jouw duikplanning maken
 • Omgaan met 2 deco cilinders
 • Uitgebreidere gasplanning
 • Het laatste staartje theorie voor deze lijn van cursussen

De TEC50 is een cursus waarbij je diep mag (heel diep) op lucht of een ander passend gas van zuurstof en stikstof (tri-mix laten we voor nu even buiten beschouwing). Je duikt met een technisch duik uitrusting voorzien van 1 of 2 deco cilinders. Zie je jezelf al gaan? Waarschijnlijk is het nu zeker tijd voor een GoPro momentje. Dit wil je zelf ook zien natuurlijk.

Wat jij mag na deze opleiding:

 • Decompressie duiken maken tot 50 meter diepte
 • 2 decompressie gassen gebruiken tot 100% zuurstof
 • Geen maximale decompressie tijd

Welke technische duik opleidingen er nog meer zijn

De keuze voor PADI TECREC technische duik opleidingen

Omdat het TECREC systeem een modulair systeem is, kan je makkelijk instappen. Jouw PADI vooropleidingen zorgen dat jouw ervaring makkelijk aantoonbaar is. Juist door de bandbreedte van de cursussen, kan je jouw eigen voorkeuren inbrengen in jouw persoonlijke stijl.

Alle cursussen kunnen na elkaar worden gevolgd. Of je last een trainingspauze in en gaat jouw ervaring verder uitbreiden voordat je de volgende stap neemt. Juist door de flexibliteit kan je op jouw eigen tempo technisch leren duiken en jouw ervaring laten groeien.

Het TECREC systeem is er voor iedereen die interesse heeft in het leren technisch duiken. Jouw eigen tijd, ervaring en tempo zijn leidend. Niet de druk van het leersysteem. Wil je sneller ga je sneller. Wil je een tandje eraf, dan doe je er een tandje af. Het is aan jou. Jij bepaalt waar je al aan toe bent en waar je nog even mee wilt wachten.

Waarom doe jij jouw technisch duiken opleiding bij Scuba Connection?

 • Bepaal je eigen tempo
 • Flexibel in te plannen technische duik opleidingen
 • Sidemount en backmount is mogelijk
 • Gespreide betaling is mogelijk
 • Alle cursussen onder één dak
 • Cursusmaterialen in het Nederlands beschikbaar

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je heel graag verder.

Reactie plaatsen