is technisch duiken gevaarlijk?

Is technisch duiken gevaarlijk?

05 december 2021

Is technisch duiken gevaarlijk?

Langs de waterkant zie je ze steeds meer: Tecnische duikers. Met een heel arsenaal aan flessen en automaten. En eeen afgeladen auto vol duikmaterialen. Heel spannend allemaal en complex, heel complex. Zij gaan een duikje maken of vaardigheden trainen. Dat hoort bij technisch duiken. Jouw vraag is als je dit ziet: Is technisch duiken gevaarlijk?

Even naar de start van technisch duiker worden

Zodra je begint aan technisch duiken, dan komt er veel op je af. In de eerste alinia's van jouw word je bewust gemaakt van de gevaren van technisch duiken. Deze waarschuwingen zijn er niet voor om je af te schrikken. In tegendeel, deze waarschuwingen zijn er om je bewust te maken van wat je gaat doen.

Je hebt jouw duikervaring opgedaan en bent klaar voor een volgende stap. De stap van recreatief duiken naar technisch duiken. Een hele spannende en verfrissende kijk op duiken. Nu valt er weer veel te leren en krijg je nieuwe inzichten. Het verschil tussen recreatief en technisch duiken wordt hier uitgelegd.

Je bgint jouw cursus en avontuur met het aanleren van de basis. Die basis in technisch duiken is ervoor om jou bewust te maken van jouw kennis en het leren anticiperen op de risico's. Dat klinkt al een stuk prettiger. Deze basis wordt gelegd in de PADI TEC 40 cursus. De eerst stap in het PADI TecRec systeem, een chronologische aaneenschakeling van technische duikcursussen.

Veilig technisch duiken begint daarom met een gedegen opleiding.

Is de term gevaarlijk dan wel de juiste omschrijving?

Natuurlijk komt overal gevaar bij kijken. Dat was ook al toen jij je inschreef voor je eerste duikcursus. Of toen jij je rijbewijs ging halen. Nu je aan het begin staat van een nieuwe richting in duiken vertellen we je graag op technisch duiken gevaarlijk is.

De waarheid is, technisch duiken neemt meer risico's met zich mee. Maar is niet per definitie gevaarlijker dan recreatief duiken.

De risico's van technisch duiken

Om het allemaal iets concreter te maken zie je hieronder wat de extra risico's zijn. Dit zijn zaken waar jij in recreatief duiken niet of imnder snel mee te maken krijgt:

  • Decompressie verplichtingen
  • Geen directe toegang naar de oppervlakte
  • Je hebt verschillende gassen bij je
  • Grotere taakbelasting tijdens de duiken
  • Zuurstof vergiftiging

Om dit lijstje kort samen te vatten: aan al deze zaken wordt gewerkt tijdens jouw PADI TECREC cursussen. Je gaat leren hoe je met deze risico's omgaat. Een van de zaken is dat, wanneer jij een decompressie duik maakt, je niet direct naar de oppervlakte kunt. In tegenstelling tot een veiligheidsstop, is een decompressie stop verplicht en nodig. Je wilt natuurlijk goed ontgassen (decomprimeren) na een gave duik.

Ook kan het zijn dat je in een "overhead evironment" duikt. Denk hierbij aan een wrak of misschien wel een grot. Hierbij is een directe opstijiging naar de oppervlakt niet mogelijk.

In direct verband met de decompressie verplichting staan ook de verschillende gassen welke jij bij je hebt. Jij mag namelijk na de cursus, ook duiken met een decompressie gas. Bij de eerste cursus, zal dat zijn Nitrox 50%. Zodoende komt er een stuk gasplanning bij kijken.

Oh, gasplanning maakt dat technisch duiken gevaarlijk is?

Nee, weer niet! Het leren omgaan met verschillende gassen en de wisselen naar die gassen is onderdeel van jouw training. Die training is er namelijk voor dat jij heel bewust leert omgaan met meerdere gassen. Een voorbeeld van een deel van de training is bijvoorbeeld de NOTOX gas wissel.

Door de juiste manier van wisselen van gas, beperkt je het gevaar van technisch duiken. Toch duik je met een hoger zuurstof percentage en dat brengt wel risiso's met zich mee. Veel van de aandachtspunten van het gebruik van gassen met een hoger zuurstof percentage heb je al geleerd in de PADI Nitrox specialty. Dus helemaal nieuw is het niet voor je

Verschil tussen gevaar en risico in technisch duiken.

Het uiteindelijke verschil is dat gevaar overal om de hoek kan komen kijken. Daar ontkom je niet aan. Gevaar kun je  echter  goed inperken door een goede analyse van jouw duik te maken. Hoe je een duik moet plannen komt ook aan bod tijdens jouw technische cursus.

Door de duiken die je maakt als technische duiker, neemt de duik meer risiso's met zich meer. De risisco's kun je heel goed inperken.

Conclusie: Is technisch duiken gevaarlijk?

Gevaar ontstaat door het nemen van risisco', niet te duiken volgens plan, of buiten jouw niveau van training. Door je te houden aan deze eenvoudige tips, is technisch duiken niet gevaarlijk. 

Door de grotere taakbelasting, complexere duikplanning en meer variabelen in de duik, neemt technisch duiken wel meer risisco's met zich mee. 

Hoe jij de risico's kunt beperken en gevaar vermijden

  • Een zorvuldige training, om mee te beginnen
  • Elke duik goed te plannen volgens de technische duiken procedures
  • Jouw gasplanning goed door te rekenen
  • Procedures te volgen die horen bij jouw gepande duik
  • Risico's van de duik doornemen en ondervangen, zodat er geen gevaar ontstaat
  • Te duiken binnen jouw grenzen van training en ervaring

Is technsich duiken ook iets voor jou?

Ben je nu gerustgesteld? Mooi, dat was ook de bedoeling. Juist de charme en het avontuur van technisch duiken is de planning en het nadenken over jouw duik. Plan de duik van achter naar voren. Zodat je niets over het hoofd ziet. Zo zijn de cursussen uit het PADI TECREC programma iets voor jou. Meer weten over de cursusinhoud? Kijk dan hieronder en kies jouw start:


Reactie plaatsen