- Technisch duiken uitrusting, uitgelegd
- De mogelijkheden: Backmount of sidemount technisch duiken uitrusting
- Jouw ademautomaten
- Nog meer ademautomaten
- Accessoires voor de technisch duiken uitrusting
- De juiste bescherming tegen de kou
- De TEC 40, TEC 45 en TEC 50 cursus
- En nog veel meer te vertellen
- Waarom jouw TEC cursussen bij Scuba Connection:
De technisch duiken uitrusting uitgelegd
Technisch duiken uitrusting, uitgelegd
Om veilig en goed te duiken heb je goede materialen nodig. De technisch duiken uitrusting gaat hier nog een stap verder in. Wat je nodig hebt en welke mogelijkheden er zijn dat vind je in dit artikel.
Bij technisch duiken is er geen andere optie dan dat jouw uitrusting van goede kwaliteit is en in top conditie. Je kunt je voorstellen dat je op een diepe duik of een lange duik in een wrak of grot, geen concessies kunt doen.
Maar wat is dan een technisch duiken uitrusting?
De mogelijkheden: Backmount of sidemount technisch duiken uitrusting
Voor technisch duiken zijn er verschillende mogelijkheden voor jouw uitrusting. Je kunt leren omgaan met een backmount uitrusting, een sidemount uitrusting of misschien wel een rebreather.
Hier gaan we er even vanuit dat je start met technisch duiken en je start met een open circuit. Open circuit houdt in dat jouw uitgeademde lucht in het water wordt geblazen. Zeg maar even: je hoort je eigen bellen.
Backmount uitrusting
Bij backmount als technisch duiken uitrusting, draag jij jouw tanks op jouw rug. In het geval van technisch duiken is dat een dubbelset met een isolator valve. De grootte van de dubbelset hangt af van jouw eigen verbruik. Er zijn verschillende mogelijkheden. Doorgaans is een goede keuze een dubbel 12.
Jouw dubbelset wordt gemonteerd op jouw wing. Een technische wing, met backplate, moet voldoende hefvermogen hebben om jouw dubbelset en jouw deco-cilinders te kunnen dragen. Wij werken met de wings van XDEEP. Deze wings zijn inovatief en uiterst geschikt voor duiken in koudwater, met een droogpak. En ook voor duiken in warm water in bijvoorbeeld de tropen.
Een wing met een backplate zorgt evoor dat jij stabiel onderwater ligt. Bovendien heeft de wing een DIR-harnas. Wat een eenvoudig bandenstel is. Bij technisch duiken uitrusting geldt: de kracht van de eenvoud.
Sidemount uitrusting
Technisch duiken uitrusting kan ook in een sidemount configuratie. Hierbij worden de tanks niet op de rug, maar juist aan de zijkant gedragen. Deze configuratie maakt een opmars in het technisch en recreatief duiken, door de veelzijdigheid van de mogelijkheden. Wat zijn de voordelen van sidemount duiken lees je hier.
Ook hier geldt weer dat je voldoende gas moet meenemen op basis van jouw geplande duik en gasvoorraad.
Sidemount wings geschikt voor technisch duiken, hebben ook een DIR harnas. Net zoals bij een backmount wing. Belangrijk bij de keuze van jouw sidemount wing is het hefvermogen. De XDEEP Stealth TEC is dan ook een sidemountvest speciaal voor technische doeleinden.
Bij Scuba Connection adviseren we je natuurlijk graag voor de juiste keuze in jouw wing.
Jouw ademautomaten
Omdat technich duiken veeleisend is heb je goede ademautomaten nodig. Een goede ademautomaat in technisch duiken kenmerkt zich door:
- Gebalanceerde eerste trappen met een grote luchtopbrengst
- Koudwater geschikt
- Robuste tweede trappen
- Voldoende lage druk en hogedrukpoorten
- Een longhose van minimaal 2 meter op de rechter automaat (geldt voor zowel backmount als sidemount)
- Short hose (korte slang) op de linker automaat
- Een manometer
- Inflator slang voor jouw wing en eventueel één voor jouw droogpak
Voor jouw hoofdgas, het gas wat je tijdens de duik ademt, heb je dus 2 automaten nodig. Deze moeten ook onafhankelijk van elkaar te gebruiken zijn. In het geval van een lekkende kraan of een blazende automaat, kan je de andere luchtbron gebruiken.
In het technisch duiken, noem je dat ookwel "redundant". Vandaar dat op jouw dubbelset, bij een backmount technisch duiken uitrusting, een isolator kraan zit. Hiermee kan je de tanks van elkaar scheiden.
Bovendien, bij een blazende automaat, kan je een afsluiter van de dubbelset dicht draaien. Dit zorgt er dan voor dat je met één automaat, alsnog toegang hebt tot al je gas uit beide tanks.
Met Sidemount werkt dat anders, daar zijn beide automaten aangesloten aan een individuele tank. Door middel van "featheren" kan je toch gebruik maken van beide tanks. Deze techniek leer je in de TEC Sidemount specialty.
Nog meer ademautomaten
Naast dat jij jouw backgas nodig hebt, heb je ook nog jouw deco cilinders. Hiervoor heb je ook automaten nodig. Wanneer je start met technisch duiken, kan je deze in het begin ook huren bij jouw cursus.
Wat wel heel belangrijk is, is dat jouw deco cilinders, nitrox bevatten met een hoog zuurstof percentage. Dit percentage is zuurstof is hoger dan 40%. Zoals je in jouw PADI Nitrox Specialty hebt geleerd moeten deze zuurstof schoon zijn. Dit houdt in dat ze een speciale behandeling hebben gehad om veilig hoge zuurstof concetraties aan te kunnen.
De deco automaat bestaat uit een eerste en tweede trap en een manometer. Bovendien moeten deze automaten goed gemarkeerd zijn zodat je niet het verkeerde gas op de de onjuiste diepte gebruikt. Deze procedures leer jij in jouw technisch duiken opleiding.
Accessoires voor de technisch duiken uitrusting
Om goed en veilig te duiken met jouw technisch duiken uitrusting heb je een aantal accessoires nodig. Je moet er vanuit gaan dat jij jezelf in een noodsituatie kunt redden. Dit is een belangrijk kenmerk van een verantwoord technisch duiker.
De accessoires voor technisch duiken zijn, onder andere:
- Een extra masker
- twee snij werktuigen (mes en lijnsnijder)
- Surface maker buoy (DSMB oftewel een boei)
- Spoeltje met voldoende lijn voor jouw boei
- Schrijfleitje of wetnotes
- Duikcomputer en back-up computer (of horloge)
- kompas
- 2 duiklampen
Je ziet dat je een groot aantal materialen meeneemt met jouw duiken. Het lijkt wat overdreven, maar ook onze persoonlijke ervaring vertelt dat dit niet voor niets is. Het kan altijd voorkomen dat je deze nodig hebt. Dus voorbereiden is al het halve werk van een veilige duik.
De juiste bescherming tegen de kou
Waar ter wereld je ook gaat duiken, voor technisch duiken is het van groot belang dat je het juiste duikpak draagt. Zelfs in water van 28 graden op Bonaire, wordt je na verloop van tijd koud. Houd dus altijd rekening met de lengte en duur van de duik.
In kouder water in Europa en zeker in Nederland, ontkom je er bijna niet aan om in een droogpak te duiken. Je maakt lange duiken. In zoetwater is het op diepte vaak kouder dan in het ondiepe deel van de duik. Je moet dan altijd jouw onderkleding aanpassen aan het koudste deel van de duik.
Naast voldoende bescherming tegen koude, is ook handig wanneer jouw pak voorzien is van grote zakken. Hierin kan je dan jouw accessoires en reserve materiaal meenemen. Droogpakken zijn vaak voorzien van zakken. Voor jouw natpak bestaan er technical shorts. Deze shorts draag je over je pak heen en voorzien in zakken. En natuurlijk voldoende opbergruimte.
De TEC 40, TEC 45 en TEC 50 cursus
In de PADI TEC 40 cursus, mag je nog gebruik maken van jouw standaard uitrusting. Wel heb je een extra tank (stage cillinder) nodig als extra en onafhankelijke bron van ademgas. Bij de TEC45 en TEC50 cursus maak je gebruik van een complete technisch duiken uitrusting.
Bij onze TEC cursussen maakt je vanaf het hele begin, dus ook de TEC 40 gebruik van een technisch duiken uitrusting. De reden waarom wij dat doen is omdat de TEC40 de basis is voor alle technische opleidingen. Zo ben je meteen voorbereid als je doorgaat met de vervolg cursussen, zoals de TEC45.
Jouw duikset voor technisch duiken is een stuk uitgebreider. Deze set heb je nodig, zeker als je weet wat het verschil is tussen recreatief en technisch duiken.
En nog veel meer te vertellen
Er valt natuurlijk nog veel meer te vertellen over de technisch duiken uitrusting. Meer hierover leer je in de PADI TECREC cursussen. Ook helpen wij je graag voor de juiste keuze. Wat past bij jou, backmount of juist sidemount. Kom eens langs in Naarden of bel ons voor een afspraak.
Waarom jouw TEC cursussen bij Scuba Connection:
- Nederlandstalige studie materialen
- Ervaren instructeurs
- Combinatie pakketten van cursussen
- Zowel Sidemount als Backmount mogelijkheden
- Flexibele cursusplanning
- Gespreide betalingsregeling mogelijk
Dit en nog véél meer! Bovendien maken we de cursus ook leuk Technisch duiken is dan wel een serieuze zaak, maar dat betekend niet dat er niet gelachen mag worden!
Welkom in de wereld van technisch duiken, welkom bij Scuba Connection.