- Het verschil tussen technisch en recreatief duiken
- Wat is recreatief duiken
- Technisch duiken, een stap verder gaan
- Een opsomming van het verschil tussen recreatief en technisch duiken:
- Het verlengen van jouw duiktijd
- Technisch duiken is leuk en leerzaam
- Het uiteindelijk verschil tussen recreatief en technisch duiken
- Is technisch duiken dan gevaarlijk?
Wat is het verschil tussen recreatief en technisch duiken?
Het verschil tussen technisch en recreatief duiken
Het verschil tussen technisch en recreatief duiken is makkelijk uit te leggen. Wij gaan eerst kijken wat beiden zijn. Vervolgens word het jou duidelijker. Zo kan je ook beslissen of technisch duiken (al) iets voor jou is.
Technisch duiken is een avontuurlijke manier van duiken. Maar gaat wel gepaard met veel training en procedures. Het is niet direct gevaarlijker, maar neemt wel meer risico's met zich mee. Bij onze duikschool Scuba Connection in Naarden, kan je de ook de PADI TecRec cursussen volgen.
Wat is recreatief duiken
Recreatief duiken is duiken voor jouw plezier. Of je dit nu in Nederland doet, in de tropen of misschien wel allebei. Bij recreatief duiken, duik je altijd binnen de "geen decompressielimiet". Dit wordt ook wel jouw "Nul-tijd" of NDL genoemd.
Zoals je in jouw cursus hebt geleerd, heeft elke diepte een maximale tijd. Deze tijd is ervoor om decompressie te voorkomen. Je kunt daarom zeggen: met een recreatieve duik kan je direct opstijgen naar de oppervlakte. Of direct opstijgen naar jouw veiligheidsstop.
Afhankelijk van jouw brevet, is de maximale diepte voor recreatief duiken 30 meter. De diepte limiet kan je nog iets vergroten door de PADI Diepduik specialty te doen. Dan is jouw maximale diepte 40 meter. Bovendien maak jij jouw duik met één type gas. Dit kan zijn gewoon lucht of verrijkte lucht (Nitrox). Voor het duiken met verrijkte lucht is wel een extra cursus nodig. Dit is de PADI Nitrox Specialty.
Technisch duiken, een stap verder gaan
Om het verschil tussen recreatief en technisch duiken verder uit te leggen, kijken we nu naar wat technisch duiken is, Technisch duiken is het duiken wat voorbij de limieten van recreatief duiken gaat.
Belangrijk: Het simpelweg voorbij gaan aan de limiten van recreatief duiken, is geen technisch duiken! Om aan de limieten van recreatief duiken voorbij te gaan heb je eerst een goede training nodig.
Tecnisch duiken omschrijft zich het beste als duiken die voorbij de limiten van recreatief duiken gaan. Hierbij maak je gebruik van een technische duikset. Bovendien maak je gebruik van meerdere gassen voor een veilige en/of versnelde decompressie.
Een opsomming van het verschil tussen recreatief en technisch duiken:
- Jij mag/kan duiken voorbij de nultijd van recreatief duiken
- Er wordt gebruik gemaakt van een technische duikset
- Voor decompressie worden hogere zuurstof percentages gebruikt (hoger dan 40% zuurstof)
- Tijdens de duik maak je gebruik van meerdere (verschillende) ademgassen
- Een uitgebreide duikplanning dient te worden gemaakt
- Aanvullende training is verplicht voor je jouw limieten gaat vergroten
- Je hebt een goede houding en dicipline nodig om dit veilig te kunnen doen
Het verlengen van jouw duiktijd
In recreatief duiken, blijf je binnen de limieten van jouw training en de geen decompressie limiet van duiken. Vaak is in dit geval jouw druk in de fles de leidraad in de duik. Veel recreateive duiken komen niet in de buurt van de maximale diepte en tijd.
Bij Technisch duiken, ga je aan de geen decompressie-limiet voorbij. Dat betekent dat je niet meteen een opstijging naar de oppervlakte kunt maken. Je hebt namelijk een decompressie verplichting. Hierbij moet je op een ondiepere diepte verplicht een stop maken. Deze kan je dan verolgens ook maken met een nitrox mengesl met een hoog zuurstof percentage.
Dit hogere zuurstof percentage zorgt ervoor dat de opgenomen stikstof, sneller en beter uit jouw lichaam wordt uitgewassen.
Jouw duiktijd wordt dus verlengd door:
- Het optimale gas voor jouw duikdiepte en duiktijd
- In decompressie gaan (voorbij de geen-decompressielimiet duiken)
- Door de diepte en tijd, wissel je voor je stops naar een ander gas
- Jouw stops zijn verplicht (en niet optioneel zoals in vee recreatieve duiken)
Technisch duiken is leuk en leerzaam
Zodra je meer evaring hebt in recreatief duiken, ben je wellicht klaar voor je volgende stap: Technisch duiken. Maar wat is er nu zo leuk en leerzaam?
In technisch duiken ga je meer procedures leren en nog beter leren plannen. Elke duik wordt van A-Z gepland. Je houdt rekening met jouw gasplanning en voorraad. Je leert de juiste beslissingen te maken voor de gassen die je gebruikt. Vervolgens ga je een avontuurlijke duik maken. Hierbij komt alles wat je hebt geleerd samen.
Als startende technische duiker is dat best een taakbelasting. Maar met de juiste training en procedures is het wel een heel belonende manier van duiken.
De cursus om te starten met technisch duiken is de PADI TEC 40 cursus. Hier leer je de basisbeginselen. Meer over de PADI TEC 40 cursus lees je hier.
Tijdens deze cursussen leer je nieuwe vaardigheden en technieken. Deze vaardigheden zal je zeker (bijna automatisch) ook gaan gebruiken in jouw recreative duiken. Je bent je veel bewuster van het gene wat je aan het doen bent. Zo wordt jij nog een betere en georganiseerder duiker.
Het uiteindelijk verschil tussen recreatief en technisch duiken
Je ziet na dit artikel wat het verschil is tussen recreatief en technisch duiken. Door het vergroten van jouw kennis van gassen, vaardigheden en procedures, wordt jouw tijd en de diepte vergroot. Wel moet je met de juiste mindset aan de cursus of aan jouw eigen duiken beginnen.
Er komt dus meer bij kijken, dan alleen maar door de maximale tijden van jouw computer heen te duiken. Dit kan gevaarlijk zijn voor jou en jouw duikbuddy. Een goede training is dus onmisbaar. Maar de beloning van jouw harde werk is groot.
Is technisch duiken dan gevaarlijk?
Nee, dat niet direct. Let wel dat technisch duiken meer risisco's met zich meeneemt. Deze risico's zijn goed te ondervangen, door de juiste training, ervaring en materialen. Meer lezen doe je in ons artikel: Is technisch duiken gevaarlijk?