Wat na Divemaster doen? Hoe jij je verder kunt ontwikkelen als duiker.

Wat na Divemaster doen? Hoe jij je verder kunt ontwikkelen als duiker.

Wat na Divemaster doen? Hoe jij je verder kunt ontwikkelen in duiken

Zodra je jouw Divemaster brevet in de pocket hebt, ga je aan de salg met duikers en duikers in training. Super leuk en waardevol om te doen. Maar ook als Divemaster wil je je blijven ontwikkelen als duiker. Dit ook om te voorkomen dat je op een gegeven moment niet meer voor jezelf duikt. Dus wat na Divemaster doen?

Welke cursussen en mogelijkheden zijn er om jezelf verder te ontwikkelen en te blijven leren. In dit artikel vind je een aantal aanbevelingen van cursussen die jou verder helpen in duiken.

Welke cursussen zijn waardevol na de Divemaster cursus

Jij wilt natuurlijk meer leren over duiken daarom zijn dit alvast een aantal aanbevelingen om verder te gaan:

  • EFR Instructor, zodat je les kunt gaan geven in eerste hulp en reanimatie
  • Specialty Instructor waarmee je "droge specialies, mag geven en kennis kun overdragen
  • Technisch duiken leren waardoor je meer kennis en vaardigheden krijgt die je voor jezelf en bij lessen kunt inzetten
  • Assistent Instructeur of Instructeur worden zodat je jouw opgedane kennis met assisteren kunt omzetten in lessen voor nieuwe duikers

EFR Instructeur worden

Om les te leren geven in eerste hulp en reanimatie hoef je niet persé PADI Divemaster te zijn. Ook zonder dit brevet kan je deelnemen aan de cursus. Het helpt natuurlijk wel omdat je al wat didactische vaardigheden hebt.

Bovendien heb je geassisteerd tijdens de PADI Rescue Diver cursus, waarmee de EFR onlosmakelijk verbonden is. Het leuke van de cursus tot EFR instructeur volgen is dat je nu zelfstandig cursussen kunt en mag geven. Niet direct in het duiken, maar wel met een belangrijke vaardigheid die perfect aansluit bij duikopleidingen.

De cursussen die je leert geven zijn :

  • reanimatie en eerste hulp cursus
  • kinder ehbo (Care For Children)
  • Reanimatie en gebruik van de AED

Je start deze cursus met de EFR Instructor eLearning. Nadat je deze hebt afgerond kom je langs bij jouw instructor trainer om het lesgeven in Emergency First Response aan te leren. Na deze praktijkdag, mag jij zelfstandig gaan lesgeven in de eerste hulp cursussen van het EFR systeem.

Technisch leren duiken na de Divemaster doen

Technisch leren duiken is heel leuk om wat na de divemaster te doen te hebben. In deze cursussen leer je veel meer over gassen en hoe ze zich gedragen onderwater. Bovendien krijg je verdiepende kennis over decompressie theorie en het gebruik van nieuwe duikmaterialen.

Je start het opbouwen van jouw eerste technische ervaring met de TEC 40 cursus. De basiscursus om te leren tec duiken. Doorgaans vinden Divemasters dit super leuk en pakken door met de TEC45 cursus.

Zo leer je stap voor stap op een andere manier duiken, door het gebruik van nieuwe type uitrusting en procedures.

Wist je overigens dat wanneer je een TEC brevet hebt, jij ook als gecertificeerd assistent mee kunt helpen gedurende tec opleidingen? Jij mag optreden als assistent bij de cursus waarvan jij zelf de rating hebt. Dus ben je TEC45 duiker, dan kan jij als technisch Divemaster assisteren tijdens de TEC40 en de TEC45 cursus.

Wat na de Divemaster doen: Word PADI Specialty Instructeur

Als Divemaster kan jij ook instructeur worden in een tweetal PADI specialty cursussen. Jij bent dan bevoegd om zelfstandig de specialty te geven als specialty instructor.

De specialties waar jij instructeur in kunt worden:

  • Emergency Oxygen Provider Instructor
  • PADI Equipment Specialty Instructor

Om dit te worden dien je een specialty instructor training te doen bij een PADI Course Director. Zo leer je lesgeven in deze specialties en mag jij, na jouw cursus, zelfstandig jouw eerste studenten opleiden.

PADI Assistent instructeur of PADI Instructeur worden

Wat veel duikers na Divemaster doen, is het volgen van de PADI Assistant Instructor of de Instructor cursus. Zeker als je een tijdje als assistent hebt meegedoken. Ergens krijg je dan de kriebel om nu zelf de lessen te geven.

Om instructeur te worden volg je de PADI IDC. Dit is de Instructor Development Course. Deze cursus leert je alles over het PADI systeem en je leert de basis van het leren lesgeven in duiken.

Hoe rond je de IDC af?

Nadat je de cursus succesvol hebt afgerond neem je deel aan het PADI IE. Dit is een tweedaags examen waarbij je al het geleerde nog een keer laat zien aan een examinator van PADI.

Het is dus een officieel examen dat extern wordt afgenomen. Jouw Course Director kan je leren hoe je les moet geven, maar neemt niet het uiteindelijke examen af.

Samenvattend: Wat na de Divemaster doen

Leren houdt nooit op! Er is altijd iets nieuws te doen en te leren. Zoals je hebt gelezen kan je leren lesgeven in eerste hulp, PADi specialties en zelfs PADI duikinstructeur na de Divemaster doen.

Wil je iets om jezelf te ontwikkelen, dan is het zeker het overwegen waard om je te informeren over technisch leren duiken met het PADI TECREC systeem.

Divemaster is niet het eindstation, je kunt nog heel veel nieuwe ontwikkelingen doormaken na deze cursus!

Over de schrijver
Olga is de enige vrouwelijke PADI Platinum Course Director van de de Benelux. Haar doel in haar cursussen is iedereen met een lach het water uit laten komen. Als eigenaresse van Scuba Connection, she knows the trick of the trade.
Reactie plaatsen