Duiken met een bril, kan dat?
2 min. leestijd

Duiken met een bril, kan dat?

Duiken met een bril, kan ik wel een duikcursus volgen?

Ben jij bril dragend? Dan heb je waarschijnlijk wel een vraag over duiken met een bril. Ik kan me goed voorstellen dat je even niet overziet hoe je dit kunt oplossen als je wilt leren duiken.

Maar troost je hoor, er zijn tegenwoordig genoeg mogelijkheden om te leren duiken wanneer jij een bril draagt. In dit artikel kijken we naar jouw mogelijkheden.

Kan ik mijn eigen bril op met duiken?

Helaas, dat gaat niet. Het is namelijk zo dat de pootje van jouw bril, dan onder de duikbril vandaan komen. Hierdoor sluit het masker niet meer af en zal dan vol met water lopen. Je kunt dus niet duiken met jouw eigen bril.

De opties voor jou

Er zijn twee mogelijke opties voor jou:

  • draag contactlenzen
  • schaf een duikbril op sterkte aan

Duiken met contact lenzen

Je kunt goed en makkelijk duiken met lenzen. Hiervoor kan je jouw dagelijkse contactlezen gebruiken om onderwater scherp te kunnen zien.

Heb je harde lenzen, dan ka je hiermee duiken. Het enige is dat je hier maar één paar van hebt doorgaans. Harde lenzen spoelen makkelijker uit jouw ogen onderwater. Eenmaal uit jouw ogen, zijn ze onderwater niet meer terug te vinden.

Een betere optie is om te duiken met daglenzen. Deze kan je dan net voor de duik inzetten. Daglenzen blijven beter zitten op jouw oog en als je er één verliest, mkost dat niet meteen de wereld.

Als je in jouw duikcursus zit, zoals de PADI Open Water Diver cursus, dan leer je onderwater jouw duikbril afzetten en weer opzetten. Het is daarom verstandig om met daglenzen te leren duiken.

Duiken met een bril op sterkte

De meeste merken duikbrillen hebben de mogelijkheid om glazen op sterkte erin te zetten. Dit zijn wel glazen zonder cilinder en in hele en halve dioptrieën.

Het spectrum van de sterktes loopt van -1 t/m -7. Dat is dus al een aardig bereik. Een duikbril kopen met glazen op sterkte doe je dan ook beter niet online. Je wilt even passen en proberen voordat je jouw investering doet in leren duiken met een bril.

Nog een paar tips over leren duiken met een bril

Ga je duiken met een bril met glazen op sterkte dan is dit belangrijk:

  • Zorg dat jouw duikbril goed herkenbaar is, zodat je deze ook kan vinden als je niet jouw gewone bril op hebt
  • Met grotere sterktes: houd jouw duikbril op als je de boot of de kant op gaat, waardoor je kan zien waar je loopt
  • Houdt jouw gewone bril bij de hand of op een makkelijk vindbare plek zodat je deze snel kunt (laten) vinden
  • Bij lagere sterktes van -0,5 tot en met -1,5 overweeg of je gaat duiken met een bril op sterkte. Het water vergroot ook tot 25% waardoor je wellicht de correctie niet nodig hebt.

Duikbril met leeslezen

Wanneer je verziend bent, heb je alleen leesgedeeltes nodig in jouw duikbril. Dit om jouw duikcomputer en instrumenten goed te kunnen lezen.

Ook deze typen glazen voor jouw duikbril zijn goed verkrijgbaar. Let er wel op dat niet alle typen duikbrillen geschikt zijn voor glazen op sterkt of met een leesgedeelte.

Conclusie of je kunt duiken met een bril

De eindconclusie is dan ook dat, wanneer je een correctie nodig hebt om te zien, er verschillende opties zijn. Als jij een bril hebt, dan betekent dat zeker niet dat jij niet kunt leren duiken.

De oplossing is redelijk eenvoudig:

  • schaf voor jezelf een duikbril op sterkte aan
  • ga duiken met contactlezen (bij voorkeur daglenzen)

Om je goed te laten informeren ga je naar jouw duikwinkel. Koop een dergelijke investering niet online. Tijdens jouw cursus kan ook jouw duikinstructeur je goed informeren over de mogelijkheden.

Heel veel plezier met duiken en investeer goed, zodat je niets van de onderwaterwereld hoeft te missen tijdens jouw duikcursus of PADI specialty cursus.

Over de schrijver
Berdi is al jaren achtereen Award Winning PADI Course Director en TECREC Instructor Trainer. Zijn 25 jaar pret en plezier in duiken, deelt hij elke duik met jou!
Reactie plaatsen