Is een duikcomputer verplicht?
3 min. leestijd

Is een duikcomputer verplicht?

Is een duikcomputer verplicht als je gaat leren duiken?

Er was een tijd dat je leerde duiken met het gebruik van duiktabellen en een horloge of duiktimer. Wat een goede manier van leren duiken is. Tegenwoordig is alles digitaal en zijn duikcomputers de standaard. De vraag die we vaak krijgen is: Is een duikcomputer verplicht?

Vandaag de dag is duiken met een duikcomputer de standaard en het maakt duiken een stuk veiliger voor jou. We leggen uit waarom dat zo is.

Het begon met de duiktabel

Tot voor 25 jaar gelden waren duikcomputers schaars en relatief duur. In jouw duikcursus leerde je dan ook om de PADI duiktabel te gebruiken. Hiermee leerde jij veilig jouw duik te plannen en dit plan te duiken.

Duiktabellen waren en zijn nog steeds veilig. Dus je kunt hier altijd nog prima mee duiken. Toch wint de duikcomputer ondertussen de voorkeur. Dit werk net makkelijker, veiliger en uiteindelijk heb je ook een langere nultijd.

Voordelen van duiken met een duikcomputer:

  • al jouw duikinformatie op één plek
  • langer nultijden door multilevel berekeningen
  • veiligheidsstop wordt automatisch weergegeven
  • makkelijk in gebruik
  • betaalbaar en regelmatig updates voor meer veiligheid
  • automatisch logboek voor het loggen van jouw duiken

wat jouw computer onderwater allemaal aan informatie geeft

Met al deze voordelen, waarom is een duikcomputer dan niet verplicht?

Al biedt een computer heel veel voordelen, is het gebruik ervan tijdens jouw PADI Open Water Diver cursus niet verplicht. Je kunt nog altijd leren duiken met een duiktabel.

Al komt de PADI Recreational Dive Planner (RDP) steeds minder vaak voor. Deze is ook al vervangen voor een digitale versie genaamd de eRDPML.

Voor het leren duiken en veilig plannen kan je dus gebruik maken van:

  • de PADI Recreational Dive Planner
  • eRDP ML
  • Duikcomputer

Open Water Cursus en verplichte duiken met een computer

Wanneer in jouw beginnerscursus jouw duikinstructeur gebruik maakt van de optie om je te leren duiken met een computer, dan maak je verplicht twee duiken hiermee.

Je krijgt een uitleg over het gebruik en wat je er allemaal op kunt lezen.  Zo krijgt alle informatie op het display een duidelijke betekenis voor je.  Dat is wel handig dat je weet welke informatie je leest.

Zelf gaan duiken, is een duikcomputer dan wel een verplichting?

Ook wanneer je zelf gaat duiken is een duikcomputer geen verplicht onderdeel van jouw duikuitrusting. Al is dit natuurlijk wel een essentieel onderdeel.

Zeker wanneer je zelfstandig en zonder een Divemaster gaat duiken, wil je op de hoogte zijn van jouw informatie. Je wilt bekend zijn met de diepte, tijd en de geen decompressie limiet.

Tenzij je goed weet hoe je duikt met een duiktabel en een horloge, is het altijd verstandig wel met een duikcomputer te duiken.

Als je verder gaat met duiken wordt het steeds belangrijker

Eenmaal begonnen met duiken groeit jouw ervaring en wil je ook meer gaan leren. Hiervoor volg je vervolgcursussen. Want misschien wil jij wel Divemaster of PADI duikinstructeur worden.

In zo'n geval ga je andere duikers ook leren duiken en leren omgaan met een computer. Voor een professional is het daarom van belang en (bijna) een verplichting om hiermee te (leren) duiken.

Hoe verder hoe complexer

Een basis duikcomputer, zoals de Shearwater Peregrine, voldoen heel goed voor de beginner en de professional. Ga je nog verder in duiken zoals technisch duiken leren, dan is een duikcomputer onmisbaar. Bovendien heb je dan ook een exemplaar nodig wat volledig aan jouw wensen voldoet. Zodoende kom je op meer advanced computers.

Hoe kies je een duikcomputer die bij jou past?

Ga je een duikcomputer kopen? Kies dan een computer die bij je past en voldoet aan wat jij wilt gaan doen. Denk hierbij niet alleen aan wat je vandaag en morgen gaat doen. Maar denk er ook overna wat over een paar jaar wilt. Zodoende hoef je maar één keer te investeren.

Samenvatting: is een duikcomputer verplicht

Hoevel een duikcomputer niet verplicht is, zal je er toch zeker één gaan gebruiken. Want het is ondertussen meer en meer de standaard. In de Open Water cursus, de computer versie, maak je gedurende minimaal 2 duiken gebruik van een duikcomputer. Dit om hier mee om te leren gaan.

Met een computer duiken maakt duiken veiliger en makkelijker. Immers je beschikt over alle informatie die je nodig hebt. Daarbij rekent de computer jouw hele duikprofiel door. Je maakt over het algemeen multilevel duiken waardoor jouw nultijd langer wordt.

Daarmee is het gebruik niet verplicht, maar is mijn advies je toch zeker te verdiepen in een eigen model en te investeren in een goede duikcomputer voor jezelf.

Over de schrijver
Olga is de enige vrouwelijke PADI Platinum Course Director van de de Benelux. Haar doel in haar cursussen is iedereen met een lach het water uit laten komen. Als eigenaresse van Scuba Connection, she knows the trick of the trade.
Reactie plaatsen