PADI pas kwijt

Geldigheid van jouw duikbrevet

Geldigheid van jouw duikbrevet

Wat is de geldigheid van jouw duikbrevet? Een vraag die wij regelmatig krijgen. Het halen van jouw PADI duikbrevet is een investering in jezelf. Je kunt er een levenlang plezier van hebben. Maar hoe zit het als je een poosje niet het gedoken?

Brevet gehaald in het verleden

Zoals met veel activiteiten, kan het voorkomen dat je dit een tijdje niet meer doet. of je komt er gewoon niet aan toe. Dit kan allerlei redenen hebben. Je hebt geen tijd, gezinssamenstelling is veranderd, of vakantie zit er even niet in. Zo is dat ook met een duikbrevet. Je hebt jouw PADI duikbrevet gehaald op een tropische vakantie en de volgende vakantie gaat de jungle in. Tja, dan is duiken even lastig. Vervolgens is het zo maar een paar jaar geleden dat je onder het wateroppervlak hebt gekeken.

Is mijn brevet nog geldig?

Het antwoord is eenduidig en simpel: JA.

De geldigheid van jouw duikbrevet blijft! Zelfs na een lange periode van niet duiken. Alle brevetten blijven staan in de PADI database. Er zit namelijk geen houdbaarheid datum aanvast. Wat je in jouw cursus hebt geleerd, zit ergens diep verstopt. het ie eigelijk net als fietsen, je verleert het duiken niet. Daarom is een duikbrevet ook een investering en geen eenmalig iets.

Het is al even terug, hoe zat het ookal weer

Als je je zorgen maaktover de geldigheid van je duikbrevet, dan is dat alvast ondervangen. Wat wel verstandig is, is om een opfris duik te doen. Met een refresher of opfrisduik worden weer even jouw vaardigheden opgehaald. Het voordeel is dan dat je weer met een prettig gevoel het water in gaat.

Onze opfrisduik bestaat uit een klein stukje theorie, om even weer de belangrijkste regels van het duiken op te frissen. vervolgens ga je het zwembad in om weer met jouw materialen en de vaardigheden bekent te worden.

Belangrijk om weer aan te werken en het diepst weggezakt:

  • Het opbouwen van jouw duikset
  • Buddy check (veiligheids check voor de duik)
  • Masker klaren onderwater
  • Noodprocedures (zoals lucht delen)
  • Jouw drijfvermogen weer opfrissen

Drijfvermogen is een belangrijk onderdeel van jouw vaardigheden. Bij duiken geniet je natuurlijk van de onderwaterwereld, maar ook van de gewichtsloosheid. Zweven is juist het mooiste wat er is. Ook is het handig om een nieuwe inschatting te maken van de hoeveelheid lood die je nodig hebt. Zo kom je weer goed voorbereid onderwater.

Heb je jouw duikbrevet nog?

Zeker als het al even geleden is, kan het zijn dat je jouw brevet bent kwijt geraakt. Dat zegt niets over de geldigheid van jouw duikbrevet. Je kunt namelijk makkelijk een nieuw pasje aanvragen. Ben je brevet kwijt, kijk dan in ons blog: PADI brevet kwijt? Hoe kan ik een nieuwe PADI pas aanvragen.

Conclusie over de geldigheid van jouw duikbrevet:

Jouw brevet blijft geldig. Ook al is het een tijd geleden dat hebt gedoken. Belangrijk is wel dat je een opfris duik doet om alles weer goed onder de knie te krijgen.

Al met al, wensen we je (weer) hele mooie duiken toe!

Reactie plaatsen