Wat is multilevel duiken

Wat is Multilevel duiken?

Wat is multilevel duiken en wat is het voordeel

Jij maakt bewust (of onbewust) altijd al een multilevel duik. Alleen, wat is multilevel duiken? Hoe doe je dat en wat zijn de voordelen, dat ga ik even uitleggen aan jou.

Zodra je begint met het berekenen van jouw nultijd (of geen-decompressie limiet) met een duiktabel, ga je uit van de maximale tijd op de maximale diepte van jouw duik. Hier is helemaal niets mis mee en is volkomen veilig.

Toch als je op dat prachtige rif bent, wil je wel het maximale aan jouw duiktijd hebben onderwater. Hiervoor kan je dan het beste gebruik maken van een multi level duikprofiel.

De basis van duikplanning: het "Emmer-profiel"

Een "emmer profiel" is een duikprofiel waarbij je gebruik maakt van een duiktabel. Je berekent jouw duik alsof je de hele duik op de maximale diepte doorbrengt. Dit is een veilige manier van plannen, omdat je uitgaat van een maximale tijd op de maximale diepte.

In de praktijk is dat natuurlijk niet wat je doet. je brengt onderwater tijd door op verschillende dieptes. Waarbij je op het diepste deel van de duik begint en vervolgens steeds ondieper gaat duiken.

een voorbeeld van het PADI duikprofiel als emmer profiel

In het echte leven

Tijdens een duik start je altijd op de grootste diepte. Na een periode op die diepte stijg je op naar een ondiepere diepte. Doorgaans doe je dat de hele duik door.

Dat is eigelijk precies wat multilevel duiken is: je duikt op meerdere (multi) dieptes (level), gedurende jouw duik. Je start diep en vervolgens ga je steeds ondieper duiken. Zo kan je uit uit wel 3 of meer verschillende dieptes bestaan.

Wanneer je deze uitrekent met een speciale rekenmachine, de PADI eRDP ML, dan reken je met 3 verschillende dieptes. Diep te beginnen en dan nog 2 ondiepere dieptes.

een voorbeeld van het PADI Multilevel duikprofiel met 3 levels

Wat is het voordeel van multilevel duiken

In het diepere deel van de duik, zal je een relatief korte nultijd hebben. Vervolgens als je het diepe deel verlaat naar een ondieper deel van de duik, zal jouw nultijd weer verlengen.

Dit komt omdat je op een ondiepere diepte minder snel stikstof op zult nemen dan op grotere diepte. Zo kan je dus eenvoudig jouw duiktijd verlengen, zonder dat je decompressieziekte krijgt.

Gegeven je duikt natuurlijk wel binnen de maximale geen decompressie limiet.

Bovendien zal in ondiep water ook jouw luchtverbruik minder zijn dan in diep water. Wat het ook mogelijk maakt om daadwerkelijk het voordeel uit jouw multilevel duik te halen.

Duikcomputer en wat is multilevel duiken

Het grote voordeel van een duikcomputer is, dat deze door jouw hele duik heen blijft rekenen. Je bent niet beperkt tot maximaal 3 levels. Gedurende jouw duik rekent jouw computer jouw (theoretische) stikstof opname door.

Zo heb je altijd de meest accurate informatie en kan je optimaal gebruik maken van jouw duiktijd.

Bovendien houdt jouw duikcomputer ook bij wat je in de vorige duik en zelfs op de vorige dag hebt gedaan. Zo rekent deze constant door en blijf jij ruim binnen jouw veilige marges.

Duikcomputer uitwisselen met jouw buddy

Wanneer jij en jouw buddy jullie duikcomputers naast elkaar leggen, zal je zien dat jullie profiel nooit helemaal gelijk is. Het kan goed zijn dat jij op diepte nog net even langer blijft om die foto te maken.

Hierdoor verschillen de profielen van elkaar. Jouw duikcomputer houdt de voor jou (theoretische) stikstof opname bij en rekent dat door in de volgende duik. Het is daarom ook logisch dat je geen computers kunt uitwisselen met elkaar.

Naast Multilevel duiken, jouw duiktijd nog verder verlengen

Met wat multilevel duiken is, kan je nu al jouw duiktijd verlengen door optimaal gebruik te maken van verschillende dieptes tijdens de duik. Dit is van diep naar steeds ondieper.

Er is nog een volgende mogelijkheid om jouw duiken nog verder te verlengen. Dit kan je doen door het volgen van een PADI Nitrox cursus.

Tijdens deze cursus leer je hoe je met een aangepast gas jouw nultijd nog verder kunt verlengen. Dit komt omdat een deel van de stikstof wordt vervangen door een hoger zuurstof percentage.

Minder stikstof in jouw mengsel zorgt er voor dat jouw stikstof opname lager is of langzamer gaat. Dit in combinatie met multilevel duiken zorgt voor een optimale manier om zo lang mogelijk van jouw duik te genieten.

In het kort nog eens over wat is multilevel duiken

Bij multilevel duiken duik je in één duik op verschillende dieptes. Te beginnen bij het diepste deel van de duik en vervolgens steeds ondieper gaan duiken.

Hierdoor:

  • Neem je langzamer stikstof op
  • Kan je jouw duiktijd verlengen
  • Optimaal gebruik maken van jouw stikstof opname
  • Nog verder optimaliseren door met NITROX te duiken

Jouw duikcomputer rekent jouw duik van begin tot einde door. Let de volgende keer maar eens op dat, wanneer je ondieper gaat, de NDL op jouw duikcomputer langer wordt.

Vergeet niet een veiligheidsstop te maken na zo'n lange duik.

Heel veel duikplezier en maak gebruik van wat je hier hebt gelezen, om nog langer en veiliger van jouw duiken te genieten

Reactie plaatsen