- Hoe werkt een droogpak?
- De seals van een droogpak
- De rits van een droogpak
- Materialen van een droogpak
- Zo, nu blijf je droog. Maar hoe werkt een droogpak?
- Lucht toevoegen onderwater
- Ontluchten van het droogpak
- De manier om te ontluchten:
- Hoe werkt een droogpak? Meer tips
- Teveel lucht in jouw droogpak
- Zelf ervaren hoe een droogpak werkt?
Hoe werkt een droogpak?
Hoe werkt een droogpak?
Dat je droog blijft in een droogpak, dat is natuurlijk prettig idee. Dat is uiteindelijk ook de bedoeling. Daarom heet het ook een droogpak. Maar hoe werkt een droogpak? Handige tips voordat je begint
De seals van een droogpak
De eerste keer dat je een droogpak aantrekt, voel je wellicht dat de seals van het droogpak strak zitten. Dit klopt en hoort ook zo te zijn (niet veel te strak, maar daar over straks meer).
De seals zorgen voor een waterdichte afsluiting rondom jouw polsen en de nek.
De seals kunnen van verschillende materialen zijn:
- Latex
- Neopreen
- Silicone
Elk materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen. De keuze is heel persoonlijk. Laat je daarom altijd goed adviseren wanneer je een droogpak laat aanmeten.
De rits van een droogpak
Eén van de belangrijkste onderdelen van jouw droogpak, is de rits. De rits is een geen standaards ritsje, maar een noodzakelijk item. Doordat de rits waterdicht is, blijf jij droog.
Je onderhoudt de rits door deze schoon te houden en regelmatig in te vetten. Zo zorg je ervoor dat deze goed blijft bewegen en in top conditie blijft. Check regelmatig op vuil (zoals zand en pluisjes) en behandel deze met de juiste materialen.
Deze rits kan zijn gemaakt van metaal of kunststof. De metalen ritsen zijn sterk en slijtvast. Maar zijn wel wat stijver.
Een kunststof rits daarentegen is soepeler en geef je meer beweginsvrijheid. De slijtvastheid van de kunststof rits is ondertussen sterk verbetert in vergelijk met de eerste kunststof ritsen.
Materialen van een droogpak
De droogpakken van vandaag de dag zijn gemaakt van trilaminaat of Neopreen. Beide hebben hun uniek eigenschappen. Meer lezen over droogpak materialen? Dat lees je in onze categorie droogpakken.
Zo, nu blijf je droog. Maar hoe werkt een droogpak?
Een droogpak is eigelijk een luchtruimte om jou en jouw onderkleding heen. Zodra je het water in gaat, voel je ook dat de lucht in het pak wordt samengeperst.
Door deze luchtlaag blijf je warm. Ook in koud water. Na verloop van tijd zal je altijd wel afkoelen. Maar minder snel dan met een natpak.
Je kunt je voorstellen, dat hoe dieper je gaat, hoe meer de lucht wordt samengeperst. Dit gebeurt met elke lucht houdende ruimte onderwater. Om een squeeze van jouw droogpak tegen te gaan, heb je een inlaat ventiel op jouw borst. Hiermee kan jij lucht toevoegen aan het pak.
Het inlaat ventiel is met een inflator slag aangesloten op de eerste trap van jouw automaat. Eigelijk niet anders dan met jouw trimvest het geval is.
Lucht toevoegen onderwater
Je voegt onderwater steeds een beetje lucht toe aan jouw droogpak. Dit heeft 2 redenen:
- Een pak squeeze voorkomen
- Jouw onderkleding zijn isolerende waarde te laten behouden
Lucht toevoegen doe je op het moment dat je voelt dat het droogpak oncomfortabel strak begint te zitten. Hoe dieper je gaat, hoe meer druk en hoe strakker het pak.
Als leidraad kan je aanhouden: Wanneer je te negatief wordt en je voegt lucht toe aan je vest, voeg je ook een beetje lucht toe aan jouw pak.
Ontluchten van het droogpak
Op de linker schouder van jouw droogpak vind je het ontlucht ventiel. Deze gebruik je om de overtollige lucht uit jouw droogpak te laten ontsnappen. Dit ventiel kan je open draaien. Door deze helemaal open te zetten, ontlucht het pak eenvoudig.
Ons advies, zeker in het begin, draai het ventiel helemaal open. Dit doe je door het ontluchtingsventiel met jouw rechterhand, tegen de klok in te draaien.
Zo kan lucht altijd ontsnappen tijdens de opstijging.
De manier om te ontluchten:
Om jouw droogpak te ontluchten moet je de lucht laten opstijgen richting het ventiel. Wanneer je dit doet, wil je dat de lucht "gevangen" wordt bij het ventiel.
Voorkom dat de lucht de mouw van jouw pak ingaat. Daar kan deze niet weg. Dit doe je door jouw arm iets te buigen. Hiermee sluit je de doorgang af naar de mouw van jouw pak. Zo zal je weinig problemen ondervinden met het ontluchten van jouw droogpak.
Hoe werkt een droogpak? Meer tips
Een droogpak is ervoor om je droog en warm te houden. In de basis is jouw pak er niet voor om voor jouw drijfvermogen te zorgen. Hiervoor voor heb je jouw wing of trimvest. Jouw trim, of drijfvermogen, regel je dan ook niet met jouw droogpak (tenzij in een noodgeval).
De hoeveelheid lucht in jouw droogpak om veilig en comfortabel te duiken, moet voldoende zijn om geen squeeze te veroorzaken. Je moet comfortabel in jouw pak zitten.
Bovendien, met voldoende lucht in jouw pak, heeft jouw onderkleding de maximale insolerende waarde. Met onderdruk in jouw pak, wordt ook de onderkleding samengedrukt. Hierdoor wordt deze dunner en verliest het zijn isolerende waarde.
Teveel lucht in jouw droogpak
Duiken met teveel lucht in jouw droogpak, is niet de hoe een droogpak werkt. Je hebt niet extreem veel lucht nodig om warm te blijven. Teveel lucht in jouw droogpak, houdt jou dan ook niet persé warmer.
Dit zorgt er alleen maar voor dat jouw pak minder makkelijk en minder snel te ontluchten is. Bovendien verlies je ook sneller jouw warmte. Dit omdat, elke keer als je ontlucht, warme lucht uit jouw pak ontsnapt.
Zelf ervaren hoe een droogpak werkt?
Wanneer je start met het duiken in een droogpak, is het altijd verstandig om een PADI Droogpak specialty te volgen. Hier leer je hoe je moet omgaan met een droogpak onderwater. Maar ook het basis onderhoud, gebruik en opslag van jouw pak.
Een goede investering om optimaal te leren duiken en de voordelen van jouw droogpak te kunnen ervaren.