- Duikbril kopen, waar start ik?
- De juiste keuze maken
- Duikbril of masker, is dat hetzelfde?
- Stap 1 van een duikbril kopen:
- Stap 2: Helder silicone of zwart silicone
- Stap 3: Passen van een duikbril
- Eén heel glas of twee aparte glazen
- Glazen op sterkte voor jouw duikbril kopen
- De kleur! Let op de kleur
- Tot slot, de conclusie
Een duikbril kopen? Dat is een goede eerste investering.
Duikbril kopen, waar start ik?
Een duikbril kopen is een goede eerste investering in jouw eigen duikmaterialen. Maar waar moet je op letten? Je kunt deze natuurlijk online bestellen en dan thuis passen. Toch is het beter om een duikbril te passen en je goed te laten informeren. Al lijkt het een klein onderdeel van jouw duikuitrusting, is de juiste duikbril kopen, 70% van jouw duikplezier.
Want al zit jouw duikpak nog zo mooi of ademtjouw ademautomaat makkelijk en soepel, een lekkende duikbril kan jouw duik goed verpesten. Een duikbril kopen komt dus stiekem best precies. Al lijkt het een eenvoudige keuze, besteed er tijd een aandacht aan om de juiste duikbril te kiezen en te passen.
De juiste keuze maken
Om de juiste keuze te maken, is passen de enige juiste manier. Want je hebt een groot aantal keuzemogelijkheden in materialen, merken en kleuren. In dit artikel gaan wij jou verder helpen om jou een goede keuze te maken.
Voor jou hebben we een stap voor stap gids gemaakt.
Je hebt veel te kiezen, dus waar ga jij starten? Nou, ten eerste is het verstandig om naar een duikwinkel te gaan. Wij zijn hebben een ruime keuze in maskers en snorkels.. Bovendien hebben we ook meer keus in goede materialen.
Duikbril of masker, is dat hetzelfde?
YES! Dat is excact hetzelfde. Een duikbril kopen is hetzelfde als een (duik)masker kopen. Dit zijn twee verschillende benamingen voor hetzelfde. Je mag het van ons noemen zolas jij wilt, wij begrijpen je echt wel!
Stap 1 van een duikbril kopen:
Als eerst in het proces moet de duikbril van het juiste materiaal zijn. Een comfortabele duikbril is het beste gemaakt van silicone. Silicone is een zacht en soepel materiaal, wat ook nog een eens vormvast is. Je wilt natuurlijk dat jouw duikbril niet meteen een andere vorm aanneemt en vervolgens alsnog niet meer past.
Het glas is gemaakt van "tempered glass". Deze glassoort zorgt ervoor, dat als er wat mee gebeurt, er geen scherven onstaan. Maar het glas breekt dan in kleine kristallen. Heel naar als dit gebeurt, maar het kan voorkomen. En zo is, zelfs bij breuk, jouw duikbril veiliger voor jou en jouw omgeving.
Je kunt dit herkennen aan de term: tempered of de letter T in het glas.
Ook zal dit glas niet krassen, wat met een kunststof glas wel kan gebeuren. Als laatste, blijft het glas helder en zal net met de tijd niet ver-gelen. Dit gebeurt met de tijd wel met een kunstof glas.
Als met al:
- Kies een goed silicone
- De glazen dienen ook echt van glas te zijn
Stap 2: Helder silicone of zwart silicone
Dit is een persoonlijke voorkeur. Silicone van jouw duikbril kan donker of helder zijn. Beide hebben voordelen en nadelen.
Voordelen helder silicone:
- Meer licht inval
- Kleinere dode hoek (je kunt schimmen zien door het silicone heen)
Voordelen donker silicone:
- Meer focus doordat je geen lichtinval aan de zijkant hebt
- verkleurt niet, na een langere tijd gebruiken
Stap 3: Passen van een duikbril
Het passen van een duikbril is een belangrijke stap. Maar hoe weet je nu dat het een goed passend model is?
Passen doen je door de duikbril, zonder de band, tegen jouw gezicht aan te drukken. Vervolgens adem je door je neus in. Als het goed past, zal de duikbril blijven "kleven" op jouw gezicht (houdt wel jouw adem in, in de tussentijd). Voel ook meteen of het masker lekker en comfortabel aansluit.
Belangrijk is dat je de maskerband niet op zijn plek zet. Want juist alleen de vacuüm werking zou het verschil moeten maken.
Eén heel glas of twee aparte glazen
Oh nee, nog meer keus! Wanneer je een duikbril gaat kopen, gaat het om jou persoonlijk comfort en gevoel. Het veschil tussen één en twee glazen is persoonlijkl. Heb je bijvoorbeeld een brede neusbrug, dan kan een duikbril met twee glazen drukken op jouw neus. Probeer dan ook een model met een doorlopend glas. Deze biedt net iets meer ruimte op de neusbrug.
Vaak is een voordeel van 2 aparte glazen, dat je deze kunt vervangen voor geslepen glazen. Als je een correctie nodig hebt voor veraf zien of juist om te lezen, vraag dan naar een model waarvoor deze glazen beschikbaar zijn.
Glazen op sterkte voor jouw duikbril kopen
Zoals we hierboven al vertelde, kunnen veel duikbrillen worden voorzien van glazen met een correctie. Wanneer je niet een extreme cilinder hebt, zijn er merken met veel standaard glazenom voor jouw duikbril te kopen. Dit varieert van -1 tot -8 en van +1 tot +5. Bovendien zijn er ook glazen met alleen een leesgedeelte in de lens. Dit makkelijk wanneer je jouw leitje onderwater moet lezen of jouw onderwater camera moet bedienen.
Dit hoeft niet meteen heel duur te zijn. Je hoeft niet naar een opticien om meteen nieuwe glazen te laten maken. Er is een grote variëteit in merken en mogelijkheden.
De kleur! Let op de kleur
Natuurlijk wil je een kleur uitkiezen voor jouw duikbril die je mooi vind. Ook moet die kleur bij de rest van jouw materialen passen. Al is dit niet doorslaggevend voor het comfort. Comfort staat altijd voorop. Want je wilt natuurlijk een masker wat lekker zit. Een kleur die je jou past is dan mooi meegenomen. Kies ook meteen een passende snorkel bij jouw duikbril.
Tot slot, de conclusie
Een duikbril kopen is een persoonlijke zoektocht. Een investering in een zeer belangrijk onderdeel van jouw duikuitrusting. Zonder een goed passend masker, sta je al één-nul achter bij het starten van jouw duik. Koop zo snel mogelijk een eigen duikbril, zodat je ook tijdens jouw PADI duikcursus al plezier hebt van jouw eigen duikmaterialen.
Maar er een uitje van, pas verschillende modellen en mogelijklijkheden. Daarna ga je je druk maken over de kleur. Neem je tijd en als je in de gelegenheid bent, test één of twee modellen in het water.
Al met al succes met jouw zoektocht en mooi duiken, begint met goed zien!