Wat zijn de voordelen van sidemount duiken
2 min. leestijd

Wat zijn de voordelen van sidemount duiken

Voordelen van Sidemount duiken

Wat zijn de voordelen van sidemount duiken is een vraag die je jezelf waarschijnlijk wel hebt gesteld. Anders zou je dit niet lezen. Het duiken in deze configuratie werp vaak veel vragen op. Om het voor jou inzichtelijk te maken proberen we alvast de meest voorkomende vragen te beantwoorden voor je.

Beginnen bij het begin

Het side mount duiken vind zijn oorsprong in het grot duiken. Om zo gestroomlijnd mogelijk te zijn en toch veel gas mee te kunnen nemen is het sidemount duiken ontwikkeld. Doordat jouw sidemount tanks goed bereikbaar zijn, kunnen deze worden losgemaakt en eventueel afgedaan (stagen). Bovendien, doordat je de tanks makkelijk kunt verwijderen en herplaatsen, kunnen grot duikers ook door kleine openingen gaan.

De echte start van Sidemount

In de jaren '60 onderzochte Engelse Cave-explorers in Engeland verschillende grot-systemen. Ze kwamen tot de conclusie dat voor bepaalde doorgangen, zij onderwater naar de rest van het grottenstelsel moesten. Hiervoor droegen ze kleine tanks aan hun heup. Zo konden ze verder en dieper de grotten in. Zelfs wanneer delen van de doorgangen onderwater lagen.

Dit systeem werd in de jaren '70 opgepikt door grotduikers in Florida. Veel sidemount duikers, maakte hun eigen systemen. Het duurt nog tot de jaren '90 voordat de eerste sidemount sets in productie werden genomen.

Sjouwen met 2 tanks, mij niet gezien.

Feitelijk zou je daar een punt hebben, ware het niet dat side mount duiken ook veel voordelen biedt. Wanneer je meer gas nodig hebt, door de duiken die je maakt, zoals technische duiken, dan is side mount een hele goede oplossing. Je heb onderwater toegang tot een grote hoeveelheid gas. Je kunt overigens zelf bepalen hoe groot de tanks zijn die je wilt meenemen.

Wanneer je met een dubbelset, backmount duikt, dan heb je het volledige gewicht op jouw rug. Sidemount is daarmee een goed oplossing. Je kunt jouw tanks voorbereid aan de waterkant (of de boot) klaarmaken. Vervolgens kleed je je rustig aan, doet jouw sidemount vest aan en gaat het water in. Op het moment dat je daar al gewichtsloos ligt, leg je je tanks aan in het water. Dus minder gewicht op jouw rug aan de oppervlakte.

Voordelen van sidemount duiken voor dames

Het technisch duiken is gelukkig allang uit de mannen wereld verbannen. Zo is technisch duiken nu net zo goed voor dames. Voor de technische duiker scheelt duiken met een sidemount configuratie in het gewicht aan de oppervlakte. Ook wanneer je een minder sterke rug hebt of een klein postuur, kan jij zeker meer gas meenemen, zonder dat je een dubbel 12 op jouw rug moet dragen.

Sidemount duiken, dat kan ook recreatief!

Tegenwoordig is sidemount duiken niet alleen maar weggelegd voor technisch duiken. Ook jij als recreatief duiker kunt de voordelen ervaren. Niet alleen voor op jouw lokale duikstek, maar zeker ook wanneer je op vakantie gaat. Sidemount maakt zijn opmars omdat ook steeds meer recreatieve duikers de voordelen ervaren.

De voordelen van Sidemount duiken op een rijtje

  • je kunt zelf de grootte van jouw tanks bepalen voor de hoeveelheid gas
  • een mooi en stabiel drijfvermogen
  • gestroomlijnd onderwater, wat zorgt voor minder weerstand
  • meer flexibiliteit van jouw rug, omdat je niet gefixeerd bent door je tank(s)
  • self-reliant, want jij beschikt over twee onafhankelijke luchtbronnen
  • maakt technisch duiken mogelijk voor duikers met rugklachten of een klein postuur
  • en het ziet er gewoon gaaf uit! Dat is zeker niet onbelangrijk!

Hoe jij kunt starten

Sidemount duiken is in de basis niet moeilijk. Maar door de totaal nieuwe set-up van jouw duikset is het wel van belang dat jij een goede start maakt. Natuurlijk kan je alles zelf uitvogelen. Toch, om het goed te doen en een bliksemstart te maken is het zeer raadzaam om jouw sidemount duikavontuur te starten met een cursus, de PADI sidemount specialty.

Een goede cursus zorgt ervoor dat je meteen de tips en tricks krijgt voor jouw configuratie, jouw drijfvermogen en optimaal plezier van deze manier van duiken.

Over de schrijver
Berdi is al jaren achtereen Award Winning PADI Course Director en TECREC Instructor Trainer. Zijn 25 jaar pret en plezier in duiken, deelt hij elke duik met jou!
Reactie plaatsen