Wat doen na de Rescue Diver cursus
Wat doen na de Rescue Diver cursus, onze 4 tips voor jouw vervolgopleiding
BAM jij hebt jouw PADI Rescue Diver in de pocket! Dat is een mooie stap in jouw duik-carrière. Het is een hele prestatie om deze cursus met een goed gevolg af te ronden. Maar wat nu? Wat doen na de Rescue Diver cursus?
Het is altijd goed om even te gaan zitten en er overna te denken welke kant in duiken je jezelf ziet opgaan. Verder als recreatief duiker, toch richting professional of misschien zelfs technisch duiken?
Gelukkig biedt het PADI systeem een groot aantal mogelijkheden om verder te gaan na de Rescue Diver. Hier hebben we alvast 5 tips om jouw opleidingen voort te zetten en jou te laten groeien in duiken.
Tip 1: Master Scuba Diver worden (recreatief)
PADI Master Scuba Diver is niet echt een cursus, die je volgt. Dit is een brevet om jouw ervaring aan te tonen in duiken door middel van het hoogste brevet op recreatief niveau.
Een behoorlijke prestatie als je dit brevet weet te bemachtigen. Want om het Master Scuba Diver brevet te halen moet je hebben:
- PADI Advanced Open Water
- PADI Rescue Diver
- 5 PADI specialty brevetten
- 50 gelogde duiken in jouw logboek
Vervolgens kan je het Master Scuba Diver brevet aanvragen via één van onze instructeurs.
De uitdaging in dit brevet zit hem in het afronden van de Rescue Diver en het volgen van 5 specialty cursussen waar jouw voorkeur naar uit gaat.
Tip 2: PADI Divemaster het eerste Pro brevet
Alleen voor de naam al: Divemaster, zou je deze cursus willen volgen. Het eerste professionele brevet haal je door het volgen van de PADI Divemaster cursus.
In deze cursus ga je leren hoe het is om op leiderschapsniveau te fungeren als duiker. Je krijgt ervaring in het assisteren van duikers in training en het begeleiden van duikers met een brevet.
Bovendien zijn er zelfs programma's die je zelfstandig mag geven, zoals de PADI ReActivate (opfrisduiken).
Om deel te nemen aan de Divemaster moet jij:
- 18 jaar oud zijn (15 voor de junior Divemaster)
- 40 gelogde duiken hebben om te starten
- 60 gelogde duiken hebben voor jouw aanvraag
- Rescue Diver zijn
- Geldige EFR hebben of een geldige EHBO met reanimatie
- Geldige medisch keuring hebben
Vervolgens ga je aan de slag en leer jij hoe je demonstraties moet geven aan studenten, scherp je jouw Rescue vaardigheden verder aan. Ook leer je hoe je duiken en cursussen managed en geef je logisitieke ondersteuning.
DSD leader worden
Als Divemaster kan je ook een extra aantekening krijgen. Dit doe je door de PADI Discover Scuba Diver Leader stage te volgen. Hier leer je zelfstandig DSD (proefduiken) geven in het zwembad.
Nog geen 18 maar wel starten met de Divemaster? Doe de Junior Divemaster cursus
Jij bent nog geen 18 en jij wilt wel wat doen na de Rescue Diver? Dan is de Junior Divemaster cursus iets voor jou! In deze cursus leer je de vaardigheden die je nodig hebt als PADI Divemaster.
Je werkt onder direct toezicht van jouw instructeur. Omdat je minderjarig bent mag je nog niet zelfstandig werken met gebrevetteerde duikers of duikers in opleiding.
maar je kunt wel helpen met de logistiek van de cursusssen, helpen met demonstraties en heel veel ervaring op doen.
Wanneer jij 18 wordt in de tussentijd, dan heb je nog een paar modules af te ronden en kan je binnen korte tijd jouw Divemaster brevet aanvragen.
Tip 3: Wat doen na Rescue Diver: doorpakken naar PADI duikinstructeur
OK, er ziet hier nog een stapje tussen voordat je met de Instructor Development cursus mag starten. Dat is eerst Divemaster worden. Al zien wij vaak dat Rescue Divers het doel voor ogen hebben om door te groeien naar PADI duikinstructeur.
De stap uit tip 2 gaat vooraf aan dit doel. Jij boruurt voort op wat je in de Divemaster cursus al hebt geleerd. Hiervoor is heb je nog wel wat te doen na de Rescue Diver, al is dat zeker geen ver van jouw bedshow.
Voor deelname aan de PADI IDC moet je voldoen aan:
- 18 jaar oud zijn
- 60 gelogde duiken voor deelname
- PADI Advanced Open Water zijn
- PADI Rescue Diver zijn
- PADI Divemaster zijn
- Geldige medische keuring hebben (niet ouder dan 12 maanden)
- EFR moet geldig zijn (of geldige EHBO met reanimatie)
Vervolgens kan je deelnemen aan de PADI IDC. Dit is de cursus die je leert hoe je optimaal gebruik maakt van het PADI systeem. Bovendien leer je hoe je de PADI cursussen moet geven.
Afsluiten van de PADI IDC: het examen
De Instructor Development Course sluit je af met een examen weekend. In dit weekend komt er een examinator van PADI om jouw te evalueren op jouw opgedane kennis en lesgevende vaardigheden.
Het PADI instructeursexamen is de bekroning op jouw harde werk. Je bent immers vanaf Rescue Diver, via Divemaster doorgegroeid naar PADI Duikinstructeur.
Tip 4: Technisch duiken leren, dan heb je ook wat te doen na Rescue Diver
Wellicht is dit een stap die je nog niet direct hebt overwogen, maar heeft dit wel jouw interesse. Technisch duiken leren is ook echt een beloning op jouw harde werk.
Bij technisch duiken wordt er vaak gedacht dat je hier een die-hard duiker voor moet zijn en alleen is weggelegd voor de elite.
Dat is leuk verzonnen maar niet helemaal waar. Jij kunt ook leren technisch duiken. Jouw vaardigheden die je leert in bijvoorbeeld de TEC40 cursus, kan je inzetten zoals jij dat wilt.
Juist door technisch leren duiken vergroot je jouw kennis van duiken in het algemeen en leer je nieuwe vaardigheden en verscherpte procedures.
Technisch leren duiken na Rescue diver op Bonaire
Eerst maar eens proeven aan technisch duiken: TEC Basics
Je vindt het wel interessant, maar je bent er nog niet over uit of technische duiken echt is wat jij wilt doen na de Rescue Diver cursus?
Daar is een hele leuke tussenstap voor, namelijk: de TEC Basics cursus. In deze cursus leer je de procedures van tec duiken. Bij ons natuurlijk wel in een technische duikset.
TEC Basics is de ideale cursus om te doen na de Rescue Diver cursus, om eerst te proeven aan deze manier van duiken
Om deel te nemen aan een technische cursus
Je hoeft voor de eerste levels van technisch duiken niet meteen Rescue Diver te zijn. Want voor de TEC Basics en TEC40 cursus volstaat het PADI Advanced Open Water brevet.
Toch zie ik vaak dat duikers die met het eerste technisch brevet starten, vaak ook verder gaan naar de TEC45 cursus. Deze cursus, de tec45 kan je pas doen nadat je de Rescue Diver hebt afgerond.
Conclusie over wat te doen na Rescue Diver
Zoals je in mijn 4 tips hebt kunnen lezen, is er genoeg te doen na Rescue Diver. Je kunt de weg naar het hoogste recreatieve duikbrevet volgen. Namelijk PADI Master Scuba Diver.
Vervolgens kan je jouw reis naar PADI professional starten door het volgen van de PADI Divemaster en zelfs de PADI cursus tot duikinstructeur volgen.
Wil je jezelf laten groeien in technisch duiken en daar meer over leren dan is er ook de mogelijkheid om richting technisch duiken te gaan. Al hoef je niet de Rescue cursus te doen voor aanvang, is het voor jouw groei wel goed om dit te hebben afgerond.
Nooit stoppen met leren er is genoeg te doen na de Rescue Diver
Welke kant je op ook op wilt gaan, er is altijd een duikcursus voor jou om verder te leren. Ongeacht welke richting je op wilt gaan. PADI Rescue diver is een geweldig brevet om te hebben en biedt jou veel mogelijkheden om jouw vaardigheden te vergroten en meer te leren over duiken.
Zoals eigenlijk met alles geldt, je bent nooit te oud om te leren en nieuwe dingen op te pakken. Kies een kant waar jouw intersse ligt en volg je hart.
Bovendien hoef je je niet te beperken tot 1 van deze 4 tips!