Veilig duiken, hoe doe je dat?

Veilig duiken, hoe doe je dat het beste?

Duiken is een hele veilige sport. Dat is al een geruststelling. Toch kan je je een beetje zorgen maken over dat onderwater zijn, want er kan best het één en ander mis gaan. Veilig duiken is niet zo moeilijk, als je de basisregels kent. En als je je daar aan houdt natuurlijk.

Voor je met de duik begint: de Buddy check

Een goede gewoonte voor je start met duiken is het doen van een buddy check. Voordat je het water in gaat, controleer jij jouw duikbuddy en jouw buddy controleert jou. 

Op deze manier weet je in ieder geval dat je alles bij je hebt, genoeg lucht hebt voor de duik en dat jouw duikuitrusting goed functioneert. 

Toch wordt dit vaak overgeslagen. Meestal omdat je altijd met de dezelfde buddy duikt en op een bekende plek te water gaat. Toch is dit een hele goede gewoonte (en eigenlijk wel verplicht) om problemen te voorkomen en veilig te duiken.

Regel één in duiken: blijven ademen

OK, dat klinkt logisch want dat is aan de oppervlakte niet anders. Wanneer je stopt met ademen, heb je sowieso een probleem. Alleen onderwater komt er nog iets bij kijken waarom blijven ademen zo belangrijk is.

Nooit je adem inhouden tijdens het duiken is de eerste regel die je leert. Het is namelijk zo dat je perslucht ademt. Met dat je dieper gaat neemt de druk toe. Zo adem je op diepte lucht onder hoge druk. 

Tijdens de opstijging zet deze lucht uit. Zodoende moet je de uitzettende lucht de mogelijkheid geven om te ontsnappen. Dit doe je door tijdens de opstijging altijd door te blijven ademen. 

Een belangrijke regel duiken dus. Makkelijk om te doen en zo voorkom je ook een longoverdruk verwonding. 

Rustig opstijgen aan het einde van jouw duik

Langzaam opstijgen na een duik zorgt ook voor veilig duiken. Zo voorkom je dat de lucht te snel uitzet en bovendien voorkom je decompressieziekte

Stijg nooit sneller op da 18 meter per minuut, zoals je dat hebt geleerd in jouw PADI Open Water Diver cursus. Sterker nog, langzamer is altijd beter. Je bent immers nog onderwater, dus geniet van alle tijd die je daar hebt. 

Je weet nooit wat je nog tegenkomt in die laatste minuten van jouw duik.

Veilig duiken met jouw duikcomputer

Hierboven las je al de maximale opstijgsnelheid voor duiken. Om nog veiliger te kunnen duiken, maar je gebruik van een duikcomputer.

Zo'n computer vergroot jouw duikveiligheid omdat deze jouw hele duik in de gaten houdt. De diepte en maximale tijd. Ook de nultijd bij duiken houdt jouw computer in de gaten.

Duikcomputers werken doorgaans met een langzamere opstijging dan tabellen. De meeste houden 10 meter per minuut of langzamer aan.  

Safety stop maken 

Nog zo'n goede gewoonte is een veiligheidsstop maken aan het einde van jouw duik. Dit is een stop van 3 minuten op 5 meter diepte aan het einde van jouw duik. 

In deze 3 minuten wast jouw lichaam nog behoorlijk wat stikstof uit. Zo kan je veilig naar de oppervlakte. Veel moderen duikcomputer zullen de stop automatisch aangeven zodra je rond de 6 meter komt.

Duik alleen als je je goed voelt

Om veilig te duiken, doe je dat alleen als je je goed voelt. Het klinkt logisch, toch gaan veel duikers wel het water in, ookal voelen ze zich niet 100%. Je wilt natuurlijk alles uit jouw duikvakantie halen, dat snap ik ook wel.

Toch is het verstandig alleen te gaan duiken als je er klaar voor bent. 

Veilig duiken binnen je eigen grenzen

Ook dat klinkt behoorlijk logisch. Al wil je natuurlijk wel steeds meer en andere dingen tijdens het duiken, duik je in eerste instantie altijd binnen je eigen grenzen. 

Bouw jouw ervaring rustig aan op en zo kan je langzaam aan nieuwe dingen beginnen. Een goede optie is om een PADI vervolgcursus te volgen om jouw ervaring te laten groeien. 

Zo kan je veilig jouw grenzen verleggen en steeds een beetje dieper of aan gevorderde duiken deelnemen.

Conclusie over veilig duiken

Duiken is een veilige sport waar je jaren van kunt genieten. De regels zijn in de basis heel simpel. Nu je alleen er aan houden. Met de een aantal basisregels zoals:

  • een buddy check doen
  • binnen jouw grenzen duiken
  • altijd blijven ademen
  • langzaam opstijgen
  • en jouw ervaring vergroten met vervolgcursussen

Op deze manier kan jij veilig duiken en genieten van jouw duikbrevet waar ter wereld je maar wilt. Makkie toch?