Mag je alleen duiken
3 min. leestijd

Mag je alleen duiken

Mag je alleen duiken?

Als je jouw PADI cursusboeken leest, zal je denken: Nee, je mag niet alleen duiken. Toch zie je het steeds meer aan de waterkant. Duikers die alleen het water in gaan. Zijn zij in overtreding? Want mag je alleen duiken?

Solo duiken

Alleen duiken noem je ook wel Solo duiken, want je bent alleen onderwater. Op dat moment ben je dus ook op jezelf aangewezen. Je moet nu dus wel weten wat je doet. Normaal gesproken val je terug op jouw duikbuddy of jouw team maat. Maar nu ben je daar moederziel alleen. Ook wel fijn die rust en niemand om rekening mee te houden, behalve met jezelf.

Een goede voorbereiding

Om alleen te gaan duiken heb je een goede voorbereiding nodig. Immers heb je niemand om op terug te vallen in geval van nood. Daarom ga je wel overwogen het water in. Je dient een goed duikplanning te maken en al jouw uitrusting goed te controleren.

Om dit veilig te kunnen doen is het heel verstandig (ten zeerste aangeraden) om eerst een opleiding te volgen. Tijdens deze opleiding leer je alle voorbereidingen maken. En rekening te houden met alle facetten om alleen te mogen duiken. Deze PADI opleiding heet dan ook de PADI Self Reliant Specialty.

PADI Self Reliant Specialty

De cursus heet Self Reliant omdat je op jezelf bent aangewezen. Bewust is niet gekozen om de specialty Solo diver te noemen. Het doel van de specialty is dan ook om je te leren bewust te plannen en zo te duiken dat je, in geval van nood, zelfredzaam bent.

Het is een hele leuke cursus om te doen. Juist omdat jij je veel bewuster wordt van jouw planning en organisatie. Ook leer je wat je doet voordat je het water in gaat. Bijvoorbeeld, het thuisfront laten weten, waar je bent en wanneer je het water in gaat. Maar wellicht ook wel goed, dat je weer veilig op de kant staat.

Wie mag er alleen duiken?

Als je een startende duiker bent, dan is dit niet waar je als eerste aan denkt. Juist door ervaring op te doen met een buddy, leer je eerst zelf goed duiken. Vervolgens ga je meer duiken maken en wellicht komt dan het punt dat je alleen of op jezelf aangewezen wilt gaan.

Voor ervaren duikers is het vaak een bewuste keuze om zelfstandig te gaan. Duikers die alleen gaan zijn bijvoorbeeld: onderwaterfotografen. Want die vinden het heerlijk om met niemand rekening te hoeven houden om juist die éne foto te kunnen maken.

Maar ook een PADI Divemaster is een goed voorbeeld. Want die zijn vaak assistent bij een cursus. Ze leggen alvast een boei neer, of ze spelen slachtoffer in de PADI Rescue Diver cursus.

Ook een PADI instructeur duikt vaak Self Reliant, want hij of zij heeft regelmatig nieuwe duikers bij zich. En de nieuwe duikers weten nog niet zo snel te handelen, als er met de instructeur iets gebeurd .

Hoe dan ook en wie dan ook, het begint met een opleiding en jouw materialen.

Jouw duikuitrusting om alleen te duiken

Jouw uitrusting heeft een aantal extra's nodig om veilig een duik alleen te kunnen maken. Je begint met een goed verzorgde duitrusting. Je kant het je niet permitteren om met oude bende het water in te gaan, om vervolgens daardoor in de problemen te komen.

Bovendien moet jouw lucht-(of gas-) voorraad voorzien zijn van 2 onafhankelijke luchtbronnen. Wanneer de hoofdautomaat een defect heeft, zal je toch moeten overschakelen op een andere, onafhankelijke luchbron.

Dit kan je doen door te duiken met een Pony bottle. Dit is een kleine extra fles met een eigen automaat die je meeneemt in geval van nood. Maar ook wordt er gebruikt gemaakt van een dubbelset. Een dubbelset met een isolator valve, kan je namelijk onafhankelijk van elkaar laten werken.

Door de isolator (de kraan in het midden) te sluiten, wordt jouw gasvoorraad van elkaar gescheiden en heb je 2 aparte luchtbronnen.

De laatste optie (wat mij betreft de eerste) is duiken met een sidemount set. Hierbij heb je ook 2 aparte tanks en 2 aparte ademautomaten. Leer meer over de voordelen van sidemount hier.

Welke PADI cursussen bereiden mij hier op voor?

Naast de PADI Self Reliant Specialty is het van belang dat je je verdiept in:

Conclusie over de vraag: Mag je alleen duiken?

Het antwoord is "JA". En er is een maar. We sommen het hieronder nog een keer voor je op:

  • Je moet een ervaren duiker zijn (meer dan 100 duiken)
  • Duikuitrusting moet er op voorbereid zijn (redundant, ookwel onafhankelijk)
  • Een juiste houding hebben met betrekking tot procedures
  • De cursus PADI Self Reliant Diver volgen (voor jouw eigen kennis, vaardigheden en veiligheid)
  • Het doel van jouw duik moet ook nut hebben om alleen te gaan duiken (maar dat verzin je zelf wel)
  • Jouw eigen veiligheid goed waarborgen en als het niet goed voelt, niet gaan (jouw houding)

Let wel op: Want al zie je heel veel moois onderwater, je hebt dan niemand om jouw sterke verhalen te bevestigen!

Over de schrijver
Berdi is al jaren achtereen Award Winning PADI Course Director en TECREC Instructor Trainer. Zijn 25 jaar pret en plezier in duiken, deelt hij elke duik met jou!
Reactie plaatsen