Welk duikpak voor welke temperatuur heb je nodig?

Welk duikpak voor welke temperatuur heb je nodig?

Wat zijn er ontzettend veel verschillende soort duikpakken en nog meer verschillende plekken om te duiken op de wereld. Elk water is anders en ook de temperaturen zijn anders. Veel duikers willen daarom weten welk duikpak voor welke temperatuur je nodig hebt.

Omdat er zoveel mogelijkheden zijn neem ik je graag mee in de wereld van de verschillende duikpakken. Van Antartica tot Bonaire er is overal een duikpak voor.

Droogpak duiken, dat kan het hele jaar

Om het hele jaar door te duiken kan je er in Nederland voor kiezen om met een droogpak te duiken. Om dit goed te doen raad ik je wel aan een  droogpak cursus te volgen.

Voor koude tijden en plaatsen

Dit pak houdt je warm doordat je droog blijft. De dikte van jouw kleding onder jouw droogpak kun je dan vervolgens aanpassen aan de water temperatuur van het seizoen. In de winter zal dat dikker zijn dan in de zomer.

Toch kan je hierdoor het hele jaar in een droogpak duiken.

Droogpak duiken kan het hele jaar door. Zeker voor koudere wateren en omgevingen is dit de uitkomst om toch te kunnen duiken. Zowel in Nederland als in koude omgevingen zoals Noorwegen en IJsland is dit een must.

Voor elke watertemperatuur kan je jouw onderkleding aanpassen aan de temperatuur van het water. Hoe meer lagen hoe warmer je blijft. Zo kan je kleden voor watertemperaturen van 4 graden. 


Een opfrisser van de werking van jouw natpak

Een neopreen natpak houdt je warm doordat er water in het pak loopt. Bij een goed zittend pak, blijft dit water erin zitten. Vervolgens warmt jouw lichaam het waterlaagje op. 

Dit warme laagje water houdt je vervolgens warm. Hierom is het van belang dat jouw duikpak goed zit. Anders krijg je teveel water circulatie en is jouw lichaam continue, het nieuw ingestroomde water aan het opwarmen.

Neopreen houdt jou vervolgens warm. Zodoende zijn er verschillende dikte pakken. Maar welk duikpak voor welke temperatuur moet je kiezen? Er is zoveel keus in dikte van duikpakken. Laten er samen eens "induiken".

Dicht bij huis: 7mm natpak is het meest universeel

Wanneer je in Nederland duikt heb je te maken met sterk wisselende watertemperaturen. Dit varieert van 22 graden in de zomer tot 4 graden in de winter.

In het voorjaar klimt de water temperatuur langzaam op. De snelheid hiervan is afhankelijk van hoe mooi onze lente is.

Voor in Nederland zit je met een 7mm natpak of semi droog duikpak goed voor het overgrote deel van het jaar. Waarbij je in de winter sowieso een duikkap en handschoenen nodig hebt. 

Ook wordt er steeds meer gebruik gemaakt van een vestje met een vaste kap. Hierdoor heb je 3 tot 5 mm neopreen extra op jouw lichaam. Ook heb je minder last van water circulatie, waardoor je langer warm blijft.

Wat wordt bedoeld met een dubbel 7?

Dit is een referentie naar een 7mm duikpak met daaroverheen nog een extra vest van 7mm met een vaste kap. Hierdoor heb je op jouw lichaam 14mm en blijf je dus langer warm in water kouder dan 12 graden. 

Let wel dat je jouw lood aanpast omdat een extra laag neopreen ook weer voor meer drijfvermogen zorgt.

Een andere optie is een mouwloos vest met een vaste kap. Deze vesten zijn keestal van 3mm neopreen. Dit geeft op het lichaam 10mm neopreen. Met zo'n hooded vest heb je dus minder drijfvermogen en meer bewegingsvrijheid. 


Kort overzicht van welk duikpak voor welke temperatuur

WatertemperatuurDikte van jouw duikpak
27-29 gradenShorty of 3 mm lang pak
25-27 graden3 mm lang pak
18-24 graden5mm natpak
10-18 graden7mm natpak met kap
8-12 graden 7mm semi droog of dubbel nat
4-10 gradenDroogpak sterk aanbevolen
Welk duikpak voor welke temperatuur: een kort overzicht

Wanneer gebruik je een 5 mm duikpak

Een duikpak met een dikte van 5mm is eigenlijk een beetje een tussenmaat. Vaak wordt dit in Nederland niet gebruikt omdat een 7mm hier universeler is.

Duik je veel in de Middelandse Zee, dan is de 5mm een mooie oplossing. Want dit pak is geschikt voor een watertempratuur van 18 tot 24 graden. Doorgaans is dit de onder en de bovengrens van deze duikomgevingen.

Ook in Egypte, daarmee de Rode Zee, is dit een goed oplossing voor duiken in het najaar en de winter. Aangevuld met een kap, kan je hier goed uit de voeten.

Welk duikpak voor welke temperatuur voor duiken in de tropen: 25 tot 29 graden water

Heerlijk natuurlijk duiken in kraakhelder en warm water. In de tropen varieert de water temperatuur van 25 graden tot 29 graden. 

Tegenwoordig wordt het water zelfs warmer dan dat. Er worden zelfs watertemperaturen gemeten van 30 graden. Helaas is dat niet helemaal de bedoeling. Dit komt het onderwaterleven niet altijd ten goede. 

Volg je een PADI duikcursus op vakantie in de tropen, zoals de PADI Open Water Diver cursus, dan zal de duikschool je vaak voorzien van een shorty wetsuit.

Shorty of 3mm lang pak

Bij deze watertempertuur val je al snel terug op een shorty of een 3mm lang pak. Bij een shorty zijn jouw armen en benen niet beschermt. Wel geeft dit veel bewegingsvrijheid en is een shorty makkelijk aan en uit te trekken.

Welke duikpak voor welke temperatuur je in de tropen kiest, hangt af van jouw eigen voorkeur. Je hebt het voordeel van de 3mm shorty al gelezen, toch heb je ook een nadeel.

Jouw armen en benen zijn niet niet beschermd tegen mogelijk krassen en stoten. Daardoor wint het 3mm natpak ook steeds meer terrein. Je bent beter beschermt en blijft ook beter warm.

Rash Guard ter bescherming

Rash guards ter bescherming

Wat is een rash guard? Nou die zie je tegenwoordig overal. Het zijn dunne nylon shirts en broeken die met name beschermen tegen de zon. Ze komen in verschillende beschermingsfactoren van UPF30 tot UPF80. 

UPF staat voor de beschermingsfactor tegen UV licht. 

Bovendien zijn ze in een water temperatuur van 29 graden en hoger ook goed om als duikpak te gebruiken. Je bent beschemd tegen snel afkoelen. En zeker ook tegen stoten en kleine kwallen beetjes. 

Het is sowieso ook goed om een rash guard onder jouw wetsuit te dragen. Hierdoor werk je in laagjes waardoor je ook weer minder snel afkoelt.

Bijkomend voordeel is dat je jouw pak makkelijker aantrekt. Ook na de duik kan je je pak uit doen en jouw rash guard aanhouden. Zo ben je meteen beschermd tegen zonnebrand.

Samenvatting over welk duikpak voor welke temperatuur je gebruikt

Welk pak je bij welke watertempratuur genruikt hangt dus af van de water temperatuur. Hoe warmer het water hoe dunner het pak. Je wilt immers ook oververhitting voorkomen aan de oppervlakte.

Denk nu bij het duiken in wateren waar ook thermoclines zijn. Je wilt het juiste duikpak aan voor het koudste deel van de duik.

In Nederlands water en in koude omgevingen is een droogpak ten zeerste aan te raden. Hier kan je door te variëren in onderkleding je aanpassen aan de watertemperatuur.

Een 7mm pak is doorgaans de meest effeciente keuze voor duiken in Nederland. 

In de tropen volstaat een shory of een 3 mm lang pak. Dit beschermt je prima tegen watertemperaturen van 27 tot 29 graden. Zeker samen met een rash guard kan je comfortabel duiken.