PADI pas kwijt?
3 min. leestijd

PADI pas kwijt?

PADI pas kwijt?

En dat net voordat je op vakantie gaat of je duiktrip aan het plannen bent. In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen, zodat jij kunt gaan duiken op je vakantie.Â
Oeps, ik kan 'm nergens meer vinden...

Hoe dat komt?

Dat is een mysterie wat alleen jij kunt ontrafelen. Maar het komt veel voor dat je door omstandigheden (kinderen en werk doorgaans) een tijd niet aan duiken toekomt. Je hebt wel je PADI duikbrevet gehaald, maar gebruikt het niet. Waar je brevet eerst trots prijkte in je portemonnee, gaat deze er na verloop van tijd uit en raakt in de vergetelheid en uiteindelijk zoek.

Hoe werkt een nieuwe PADI pas aanvragen?

Een nieuwe pas aanvragen is eigenlijk is het heel eenvoudig. Je kunt dit direct op de PADI website doen. Toch komt het veel voor dat duikers dit toch een beetje spannend vinden of het lastig vinden hun duikbrevet te vinden in de database.
Makkelijker is dan even langsgaan bij ons PADI duikcentrum Scuba Connection, in Naarden. Vervolgens helpen wij je graag om de nieuwe pas aan te vragen.

Eerst gaan we zoeken in de PADI database naar jouw duikbrevet. Hiervoor hebben we nodig jouw naam (moet niet te moeilijk zijn) zoals deze op jouw PADI pas staat. Of beter gezegd stond, want je pas is kwijt.... Vervolgens jouw geboortedatum. Zo kom je uit de PADI database naar voren.

Plastic of eCard

Tegenwoordig heb je de keuze tussen het aanvragen van een standaard plastic duikbrevet, dus de fysieke pas of de eCard. De plastic kaart is degene die je altijd hebt gehad.
De PADI eCard is een digitale versie van jouw brevet. Deze kun je in de PADI App met jouw account in jouw telefoon altijd bij je dragen.
Ook kun je ervoor kiezen om beide aan te schaffen, dan heb je altijd jouw PADI pas bij je. Zeker handig als je een keer onverwacht de mogelijkheid krijgt om te gaan duiken of aan een vervolgopleiding te beginnen.

Hoe lang duurt het?

De standaard PADI pas heeft een levertijd. Deze is ongeveer 2 weken. Dan krijg je jouw nieuwe pas thuis in de brievenbus. Maar wanneer je haast hebt is een digitaal duikbrevet wellicht handiger, deze is meteen verwerkt en kan je in jouw account in jouw PADI app gelijk zien.

Lastig te vinden in de database

Wanneer je lastig te vinden bent in de database, dan helpen wij je graag verder. Belangrijk is dat we erachter komen, hoe jouw naam op het brevet staat. Want alleen dan kan je worden gevonden. Hieronder een aantal tips om jouw brevet te vinden:
* Is jouw naam goed gespeld op het brevet?
* Heb je eventueel initialen opgegeven
* Is jouw geboortedatum goed op de pas gezet, het komt nog wel eens voor dat deze Amerikaans is ingevuld: maand-dag-jaar.
* Zijn al jouw passen op dezelfde naam geregistreerd?
* Weet je zeker dat je PADI gebrevetteerd bent?

Wij hebben hier veel ervaring mee en kunnen gericht met je zoeken want we hebben vaker met dit bijltje gehakt. je bent echt niet de enige die zijn PADI pas kwijt is.
Ik heb meerdere brevetten, welke vraag ik aan?
Heb je meerdere brevetten? Heel goed! Dan ben je lekker bezig geweest met jouw duikopleidingen. Vervolgens wordt het hoog tijd dat je weer aan de gang gaat. Wanneer je niet al je PADI passen wilt aanvragen, vraag dan altijd je hoogste duikbrevet aan. Want dat geeft ook meteen weer welke andere brevetten je hebt gehaald.


Foto vervangen op jouw duikbrevet

Met de aanvraag van een nieuwe pas, krijg je de kans jouw duikbrevet van een nieuwe foto te voorzien. Zodra je uit de PADI database naar voren komt dan zien wij de foto die PADI in dossier heeft van jou. Nu is ook meteen je kans deze te vervangen voor een meer accurate foto.

Andere opties voor een nieuwe pas

Je bent nu gevonden in de database en zo heb je bewijs dat je een duikbrevet hebt. Bovendien is dat al jouw license to dive. Ook als je verder wilt met vervolgopleidingen.
Een nieuwe cursus is dan ook meteen de mogelijkheid om een duikbrevet te ontvangen, zonder de oude opnieuw te bestellen. Doe meteen de eerst volgende vervolgcursus zoals de PADI Advanced Open Water of de Rescue Diver cursus.
Een andere optie is deelnemen aan de PADI ReActivate. Dit heet ook wel de opfrisduik. Zodra je de ReActivate met goed gevolg hebt afgerond kan je ook meteen een nieuwe PADI pas aanvragen. En ontvang je een recente versie van jouw brevet , met eventueel een nieuwe foto.

Over de schrijver
Olga is de enige vrouwelijke PADI Platinum Course Director van de de Benelux. Haar doel in haar cursussen is iedereen met een lach het water uit laten komen. Als eigenaresse van Scuba Connection, she knows the trick of the trade.