Divemaster internship, de voor- en nadelen van leren en werken als PADi Divemaster
Divemaster internship
Een duikprofessional worden klinkt als muziek in je oren. De hele dag bezig zijn met de dingen die je leuk vind. Jij werkt met duikers die er echt zin in hebben. Maar hoe word jij een duikprofessional? Jouw eerste stap is Divemaster worden. Dit kan jij doen door de PADI Divemaster cursus te volgen of deel te nemen aan een Divemaster internship.
Hoe werkt een internship?
Om professional te worden is het een idee om een divemaster stage te volgen. Deze worden wereldwijd aangeboden. Je leert als het ware werken als een professional "on the job".
Jij draait mee in een duikschool en leert alles over het vak terwijl je aan het werk bent. Jouw werkzaamheden bestaan dan uit het helpen tijdens cursussen, logistieke taken en het vullen van tanks.
Wat mag jij tijdens een Divemaster Internship
Officieel mag jij nog niet met duikers werken als professional. Je bent tijdens de Divemaster intership immers in training. Zolang jij de cursus nog niet volledig hebt afgerond. Zodra jij jouw status van Divemaster hebt ontvangen van PADI, ben je officeel professional en mag je aan het werk.
Hoe lang duurt het?
Terwijl jij bij een duikschool werkt, leer jij alles over het vak van Divemaster zijn. Meestal doe je een stage in het buitenland. De duur van het programma hangt af van jou en de duikschool zelf. Doorgaans duurt een Divemaster Inernship tussen de twee en de drie maanden.
Jij gaat werken in de duikschool en verzorgt hand en span diensten. In ruil voor jouw arbeid, krijg je jouw opleiding.
Kosten van een Divemaster internship programma
De kosten van een divemaster programma variëren van land tot land. Doorgaans wordt je aangenomen als stagiair en ga jij aan het werk in de dagelijkse operatie. Hiervoor krijg je dan de cursus en heb jij geen cursuskosten.
De kosten waar je rekening mee moet houden zijn wel:
- PADI Divemaster eLearning (€325)
- Divemaster applicatie kosten (€125 direct aan PADI)
- kosten van jouw verblijf (huur en levensonderhoud)
- huur van duikmaterialen
- Verzekeringen (reis- en aansprakelijkheidsverzekering)
De voordelen van "learning on the job"
Het grootste voordeel is dat je leert terwijl je werkt. Je doet veel ervaring op met het werken met duikers in training en gebrevetteerde duikers. Ook leer je veel over de dagelijkse gang van zaken.
Natuurlijk duik je ook veel! Dat is uiteindelijk waar je het voor doet.
De valkuil van een divemaster internship
Als er voordelen zijn, zijn er natuurlijk ook nadelen. Deze moet je zeker in overweging nemen als je hieraan begint. Jij werkt voor jouw cursuskosten. Het komt vaak voor dat je lang moet werken en het veel tijd kost voor je jouw brevet krijgt.
De werkgever bepaald min of meer wanneer jouw kosten zijn "afbetaald". Dit kan tot veel frustratie leiden. En natuurlijk hoge kosten. Immers, zolang je in het buitenland bent lopen jouw huur en dagelijkse boodschappen gewoon door.
Het lijkt vaak een super deal, maar weeg de kosten van een cursus doen ook af tegen andere kosten. Het is nooit "gratis". omdat de cursus onnodig lang duurt
Waak ervoor dat je geen "cheap labour" wordt. Jij bent onderweg naar professional.
Voorkomen door duidelijke afspraken
Het "cheap labour" principe zoals je hierboven hebt gelezen kan je voorkomen. Dit doe je door met de duikschool hele duidelijke afspraken te maken. Het beste zelfs in een overeenkomst, of op zijn minst bevestigd in een email (die je dan wel goed moet bewaren natuurlijk 😉).
Wat moet je afspreken van te voren:
- Duidelijk tijdsplan
- Kostenverantwoording (welke kosten zijn voor jou en welke voor de duikschool)
- Aantal werkdagen en studiedagen
- Inzage in jouw voortgang (training record) bij jouw instructeur.
Wat kan je doen na jouw Divemaster Internship?
Nadat jij jouw brevet als Divemaster hebt gehaald, kan je aan de slag al PADI Professional. Nu ben jij officieel gids en mag jij assisteren tijdens duikcursussen. Een super moment, waar je hard aan hebt gewerkt.
Jouw volgende stap kan heel goed zijn dat je zelf duikles wilt gaan geven en instructeur wilt worden. Met jouw divemaster brevet voldoe je aan de voorvereisten om deel te nemen aan de PADI Instructor Development Course.
Tijdens de PADI IDC leer je alles over lesgeven en kan je voorbouwen op jouw kennis en vaardigheden als PADI Divemaster.
Conclusie en advies
Een Divemaster instership is heel leerzaam en geeft je een super ervaring. Je leert het vak van duikprofessional terwijl je hands-on aan het werk bent in een duikschool. Jij kan op een tropische bestemming veel duiken maken en héél veel leren. Het is dus een leerzaam avontuur.
Het kan alleen goed werken als de afspraken heel helder zijn. Zorg ervoor dat je een duidelijk kosten overzicht hebt en een omschreven tijdsplan. Leg dit ook vast op papier of een email.
Reken ook de kosten héél goed door. Kijk wat een cursus volgen kost en weeg deze af tegen de tijdsinvestering.
Is dit uit balans? Overweeg dan sterk om gewoon de Divemaster cursus te volgen. Hiermee krijg je meteen jouw opleiding en ervaring.